Parlamentul a adoptat un nou concept privind competențele Procuraturii Anticorupție legat investigarea infracțiunilor de corupție la nivel înalt. După ce anterior, PA a dat semnale că a rămas cu prea puține competențe, Comisia juridică a Parlamentului a modificat legea și a extins subiecții care vor cădea sub investigațiile PA, implicit lista de funcționari din președenție, parlament, guvern, agenții. Mai exact, este vorba despre infracțiunile săvârșite de persoanele al căror mod de numire sau de alegere este reglementat de Constituție sau care sunt învestite în funcție, prin numire sau alegere, de către Parlament, președinte sau Guvern, excepție fiind primarii, viceprimarii și consilierii locali.

Printre persoanele vizate de aceste modificări legislative sunt președintele, deputații, miniștrii, procurorii, judecătorii, conducătorii autorităților administrative centrale sau ai instituțiilor subordonate Guvernului și Parlamentului, etc.

Totodată, PA va exercita urmărirea penală și în privința infracțiunilor de încălcare a modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale și finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali sau a participanților la referendum.

Autorul documentului mai propune ca normele procedurale care reglementează competența organului de urmărire penală să intre în vigoare la data de 31 martie 2024. Între timp, vor fi suplinite funcțiile vacante de procurori și ofițeri de urmărire penală, iar PA va fi dotată cu mijloace tehnice care să permită investigarea cazurilor de corupție la nivel înalt.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE