Fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de seceta și arșița din acest an vor beneficia de suspendarea obligațiilor de plată față de creditori pentru o perioadă de șase luni. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat, în două lecturi, la ședința de astăzi a Parlamentului.
Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și propune măsuri de sprijin destinate fermierilor, în scopul gestionării efectelor secetei din anul curent.
„Starea hidrometeorologică instabilă a înrăutățit și mai mult situația financiară a fermierilor. În aceste condiții, este imperios necesară intervenția statului pentru a garanta, pe de o parte, viabilitatea fermierilor, iar, pe de altă parte, pentru a asigura securitatea alimentară a țării”, se menționează în nota informativă a proiectului.
Potrivit documentului, va fi suspendată obligația de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor și creditelor, reprezentând rate de capital, dobânzi, comisioane și penalități, datorate de fermieri în anul 2024. De această facilitate vor beneficia fermierii care întrunesc, cumulativ, următoarele condiții: au obținut credite, bunuri în leasing sau inputuri (fertilizanți, pesticide, semințe, echipamente și tehnică agricolă etc.) utilizate pentru activitățile agricole în baza unor contracte încheiate în perioada septembrie 2023 – septembrie 2024; culturile agricole ale acestora au fost afectate de secetă în proporție de cel puțin 60 %, iar suprafața prelucrată afectată constituie nu mai puțin de 50 %; fermierii în privința cărora nu a fost înaintată procedura de insolvabilitate.
Creditorii vor avea obligația de a examina și aproba cererile fermierilor privind suspendarea obligației de plată în termen de 30 de zile calendaristice din momentul recepționării acestora. Fermierii a căror obligație de plată a fost suspendată nu vor putea vinde activele din patrimoniu în perioada acordării acestei facilități, fără informarea creditorilor.
Totodată, proiectul de lege prevede că garanțiile financiare emise de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, care garantează creditele solicitate de debitorii eligibili în corespundere cu prezenta lege, se vor prelungi pe un termen egal cu termenul restructurării/reeșalonării creditului, dar nu mai mult de 31 decembrie 2025.
Proiectul de lege cu privire la unele măsuri de sprijin al fermierilor în legătură cu seceta din anul 2024 va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
Opoziția BCS a critcat inițiativa Guvernului. Radu Mudreac, deputat BCS, a afirmat că documentul conține numeroase lacune și nu oferă suficient sprijin agricultorilor, iar ministerul ar trebui să vină cu politici clare și viziuni de dezvoltare a ramurii, cu exemple de creștere a exportului produselor alimentare, deschiderea fabricilor, oferirea de facilități fiscale fermierilor etc.
„Doar 2-3% dintre fermieri vor putea accesa această lege. Ce facem cu restul? În luna martie ce vor face fermierii? Vor vinde zăpadă? Dacă va fi”, a spus Mudreac, punând sub semnul întrebării eficiența măsurilor propuse.
Deputatul a remarcat că BCS a venit cu un amendament la lege, prin care solicită ca toți agricultorii care au suferit pierderi în anul curent să poată beneficia de sprijin, indiferent de data contractării creditelor sau de procentul de teren afectat.
Mudreac și-a exprimat regretul că, până în prezent o strategie clară de dezvoltare a agriculturii nu există. „De trei ani solicităm de la Guvern și Minister o strategie ramurală clară. Avem directive și regulamente europene adoptate, mai avem Ziua Perjei și Ziua Albinei, dar strategie și politici clare, elaborate de minister nu-s. Am obosit să auzim despre prune. Mai spuneți-ne despre exportul de carne, ouă, câte fabrici s-au deschis, câte oportunități noi au fost create prin politicile ministerului pentru agricultori. Nici una”, a spus deputatul