Boris Grebenșcikov (70 de ani), unul dintre „părinții fondatori” ai rockului alternativ sovietic, declarat „agent străin” și interzis în Rusia lui Putin, vine în România. Va concerta în București pe 24 aprilie, notează libertatea.ro

Grebenșcikov cunoscut drept fondator al trupei Aquarium, a fost pentru anii ‘80, ‘90  – mai ales pentru generația perestroika din statele sovietice – o legendă. Este considerat echivalentul sovietic al lui Bob Dylan sau Leonard Cohen pentru nord-americani. Trăiește acum în Marea Britanie și va concerta la București, pe 24 aprilie.  Boris Grebenșcikov, cu a sa trupă Aquarium, este considerat părintele fondator al rockului estic și tot ce ține de undergroundul muzical din anii ‘70-‘80. Este legenda muzicală nr. 1 în spațiul ex-sovietic, după ce Kino, un artist pe care tot BG l-a descoperit și lansat, a murit în anii ‘90.

Acum, Boris Grebenșcikov este declarat de Kremlin „agent străin”, pentru poziția sa antirăzboi, și trăiește în exil: concertele lui sunt interzise în Rusia, lucru care nu i s-a întâmplat nici în perioada sovietică.

În iunie 2023, Ministerul rus al Justiției l-a adăugat pe lista „agenților străini pentru desfășurarea de activități în țări străine cu scopul de a oferi asistență financiară Ucrainei”.

„ Eram la Londra, lucram la un nou album, când a început războiul. Așa că nu m-am mai putut întoarce. Poziția mea a fost clară. Cum am mai spus: „Ceea ce se întâmplă acum este o nebunie curată. Oamenii care au declanșat acest război şi-au ieşit din minţi. Ei sunt ruşinea Rusiei”. În acest moment, țara în care m-am născut și țara pe care o iubesc se află într-o situație foarte tristă, tragică. Milioane și milioane de oameni se tem să gândească, se tem să vorbească. Știm cu toții că tăcerea este ca un cancer. Te mănâncă din interior și te ucide. De aceea mă gândesc cum să-i ajut nu doar pe ucraineni, ci și pe ruși, pentru că și ei se află într-o situație teribilă”, a menționat Boris Grebenșcikov într-un interviu pentru Vasile Ernu

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE