La Tiraspol a început ieri evacuarea armamentului din dotarea forţelor de menţinere a păcii, anunţă cotidianul Nezavisimaia gazeta (NG). La Chişinău, operaţiunea a fost interpretată ca debutul demilitarizării Tansnistriei.
Citând surse proprii din interiorul Grupului operativ de trupe ruseşti staţionate pe teritoriul nerecunoscutei republici, NG precizează că vor fi deportate elicopterele care au depăşit limita admisă de exploatare, precum şi diferite tipuri de arme de foc, aruncătoare de grenade şi muniţii, intrate în dotarea militarilor fără aprobarea Chişinăului.
Regimul de la Tiraspol nu se opune procesului de evacuare, pentru că au pus o condiţie: la un elicopter evacuat vor fi aduse alte două. Potrivit surselor citate de Nezavisimaia gazeta, această înţelegere face parte din acordul secret dintre Tiraspol şi Moscova. Iar transnistrenii au primit asigurări că acest punct va fi îndeplinit. Publicaţia susţine că existenţa acestui pact este cunoscută de un cerc foarte restrâns de persoane, ceea ce trezeşte o oarecare nelinişte la Tiraspol.
„Nu vreau să cred că, sub presiunea Chişinăului, a Uniunii Europene şi a Statelor Unite, Rusia a început retragerea contingentului sau de pace din Transnistria. Sunt înclinat să dau crezare poziţiei oficiale a Moscovei, potrivit căreia forţele de menţinere a păcii vor rămâne în regiune până la reglementarea totală a conflictului. Partea transnistreană a făcut suficienţi paşi în acest sens, dar nici un progres din partea Chişinăului. Iată de ce, demersurile Rusiei care vizează, practic, dezarmarea zonei de securitate, sunt premature”, a comentat în acest sens fostul ministru de externe al nerecunoscutei republici din stânga Nistrului, Vladimir Iastrebciak. În context, el a amintit de promisiunea făcută de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care a anuntat o iminentă modernizare a forţelor ruseşti din Transnistria.
Comentatorul militar Viktor Litovkin spune, pe de altă parte, că „a venit momentul ca trupele ruseşti de menţinere a păcii să fie înlocuite. O problemă care ţine exclusiv de politicieni. Dar până la definitivarea statutului Transnistriei, care să satisfacă toate părţile implicate, ele nu vor fi nici înlocuite, nici retrase”. În orice caz, a subliniat expertul, „aceasta este poziţia Ministerului rus al apărării. Cu totul altceva este evacuarea armamentului şi a tehnicii militare învechite, care şi-au pierdut calitaţile de luptă. Este cazul celor şapte elicoptere de atac Mi-24 şi un aparat Mi-8, care au înţepenit pe aerodromul din Tiraspol din 1992. Asta e treaba militarilor. Restul ţine de politicieni”, a repetat analistul, citat de Nezavisimaia gazeta.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE