Nu există riscuri de recunoaştere a independenţei Transnistriei, ca urmare apelului autorităţilor de la Tiraspol, către ONU, a declarat luni, 2 august, vicepremierul Victor Osipov, în cadrul unui briefing comun cu Reprezentantul special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru conflictele nesoluţionate, Bolat Nurgaliev.
Referindu-se la decizia Curţii de la Haga cu privire la recunoaşterea statului Kosovo şi apelul regiunii transnistrene lansat cu această ocazie, Viceprim-ministrul Victor Osipov a precizat că aceste două situaţii nu au nimic comun. „Abordarea Curţii de la Haga în cazul Kosovo are un caracter de unicitate şi reprezintă doar un aviz de recomandare pe un aspect îngust şi nu poate fi extinsă în cazul regiunii transnistrene”, a spus vicepremierul.
"ONU nu recunoaşte în general independenţa statelor, ci admite state a căror independenţă este recunoscută. Acţiunea administraţiei de la Tiraspol este mai degrabă publică şi nu poate avea consecinţe", a afirmat Osipov.
Reprezentantul special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE a menţionat că acţiunile sale au drept scop identificarea unor puncte de tangenţă şi găsirea unui numitor comun în rezolvarea conflictului. El şi-a exprimat speranţa ca consultările în formatul 5+2 vor contribui la identificarea unei soluţii în cazul conflictului transnistrean.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE