Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a denunţat luni un recul al democraţiei în Ucraina, după scrutinul legislativ de duminică, desfăşurat în timp ce Iulia Timoşenko este în detenţie, informează AFP, citată de Realitatea.net.
"Ţinând cont de abuzurile puterii şi de rolul excesiv al banilor în acest scrutin, se pare că progresele democratice observate în Ucraina înregistrează un recul", a declarat reprezentanta OSCE Walburga Habsburg Douglas într-un comunicat.
"Nu ar trebui să ne deplasăm la închisori pentru a lua legătura cu importanţi lideri ai opoziţiei", a spus ea.
OSCE denunţă folosirea abuzivă a resurselor administraţiilor locale în campania electorală, lipsa de transparenţă din campanie şi în procesul de finanţare a partidelor.
"Anumite aspecte ale perioadei premergătoare alegerilor au constituit un pas în urmă comparativ cu alegerile recente", precizează OSCE.
"Ucrainenii meritau mai mult", afirmă Andreas Gross, din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
Partidele pro-Ianukovici au câştigat alegerile parlamentare
Partidul preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici s-a plasat în frunte la alegerile legislative de duminică, urmat de alianţa de opoziţie apropiată fostului prim-ministru în prezent în închisoare Iulia Timoşenko, potrivit rezultatelor preliminare parţiale, a anunţat comisia electorală, citată de AFP.
După numărarea buletinelor de vot în 10% din secţiile de votare pentru locurile repartizate proporţional, Partidul Regiunilor a obţinut 40% din voturi, iar alianţa Batkivşcina 19,6% din voturi, potrivit Agerpres.
Urmează apoi comuniştii cu 15,8% din voturi, partidul Udar al celebrului boxer Vitali Klitşko cu 11,6% din voturi şi formaţiunea naţionalistă Svoboda /6%/.
Partidul fotbalistului vedetă Andrei Şevcenko nu a obţinut decât 1,7% din voturi, departe de a trece pragul electoral de 5%, potrivit aceleiaşi surse.
Cealaltă jumătate dintre deputaţi sunt aleşi în scrutin majoritar uninominal.
Aceste rezultate, care ar putea încă să se schimbe considerabil pe măsura numărării voturilor, dau procente diferite de exit-poll-urile anunţate mai devreme de institutele de sondaj.
 
 
 
 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE