În cadrul „Orăşelului European” au fost instalate corturi cu prezentări ale proiectelor finanţate de UE, unde vizitatorii pot afla despre asistenţa acordată de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea R. Moldova.

La eveniment au participat prim-ministrul Pavel Filip, şeful Delegaţiei UE în R. Moldova, Peter Michalko, reprezentanţi ai administraţiei publice şi centrale, ai misiunilor diplomatice acreditate în ţara noastră.

În alocuţiunea sa, şeful Delegaţiei UE, Peter Michalko a menționat că instituția pe care o conduce și în acest an a pregătit această sărbătoare ca împreună să vedem ce este Europa, care sunt valorile pe care ea este bazată și care sunt  rezultatele și perspectivele cooperării dintre UE și R. Moldova.

”Este anul în care avem multe aniversări, legate de relația noastră: zece ani de Parteneriat estic, cinci ani de la semnarea Acordului de Asociere, cinci  ani de la liberalizarea regimului de vize. Noi vrem să continuăm să susținem valorile europene și în cooperarea cu R. Moldova. Ne bucurăm de orice progres care este atins de către partenerii noștri. S-a făcut foarte mult în ceea ce privește reformele economice, implementarea Acordului de liber schimb,  creșterea exporturilor din R. Moldova spre piața europeană, crearea locurilor de muncă”, a subliniat Peter Michalko.

Potrivit oficialului, numai datorită Acordului de liber schimb  au fost create 15 mii de locuri de muncă.

Prim-ministrul Pavel Filip a afirmat că Europa este un model de dezvoltare, un anumit tip de mentalitate, un fel de a fi. ”Europa nu este doar o destinație, Europa este un drum. Sigur că noi ne dorim aderarea la Uniunea Europeană,  aceasta este destinația noastră finală. Sigur că acest lucru se va întâmpla. În ziua în care acest lucru se va întâmpla, noi nu ne vom opri de construit drumuri, de reparat grădinițe, de cumpărat ambulanțe. Pentru că apropierea de Uniunea Europeană nu se face prin declarații, pancarte și vuvuzele. S-a demonstrat că aceasta nu funcționează. Apropierea de Uniunea Europeană se face prin fapte concrete și în fiecare zi”, a accentuat Pavel Filip.

În continuare a urmat un recital muzical, susținut de Orchestra Prezidențială, dirijată de Leonid Vozniuc. În seara zilei de azi,  în scuarul Catedralei Nașterea Domnului va avea loc un concert simfonic, prezentat de Moldovan Național Youth Orchestra și corul La La Play.

Mâine, la ora 14.00 în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt”  va avea loc deschiderea Zilelor filmului și culturii europene.

Pe 18 mai, Orășelul european va fi deschis la Cahul, iar pe 19 mai în acest oraș vor avea loc Zilele filmului și culturii europene.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE