Astăzi, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au protestat în fața Comisiei Electorale Centrale împotriva încercărilor partidului PAS și ale președintei Maia Sandu de implementa la alegerile prezidențiale votul prin corespondență pentru alegătorii moldoveni din in SUA și Canada. Participanții la protest au cerut demisia președintelui și a guvernării in corpore.

Vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii parlamentare a BCS, Vlad Batrîncea, a declarat că cei care au venit la protest sunt categoric împotriva încercării de falsificare a alegerilor.

„Asta înțelegem noi din dorința PAS de a introduce votul prin poștă doar pentru SUA și Canada. Considerăm că este vorba de o discriminare în raport cu ceilalți alegători ai Republicii Moldova, deoarece legea prevede clar că toți cetățenii, toți alegătorii sunt egali în fața legii și trebuie create condiții egale pentru toți”, a remarcat vicepreședintele Parlamentului. Vlad Batrîncea a subliniat că oamenii vor alegeri libere și corecte.

La doar câteva săptămâni de la anunțarea proiectului de lege privind votul prin corespondență doar pentru cetățenii moldoveni din SUA și Canada, Guvernul a avizat astăzi pozitiv proiectul de lege.

„În premieră, se va practica o astfel de modalitate nouă luând ca modalitate și practica altor state, cum ar fi Estonia. Printre principalele reglementări ține de definirea unor noțiuni noi, în premieră, vot prin corespondență, verificarea digitală a identității alegătorului, reglementarea perioadei de interceptare a votului prin corespondență. Stabilirea pilotării votului prin corespondență în următorul scrutin național pentru cetățenii Republicii Moldova aflați pe teritoriul Statelor Unite și Canada. Guvernul comunică susținerea de principiu acestei inițiative legislative luând în considerație a mei multor observații și propuneri necesare pentru îmbunătățirea proiectelor”, a specificat Veronica Mihailov-Moraru.

La începutul lunii martie, proiectul a fost supus consultărilor publice. Dacă proiectul va fi aprobat de majoritatea parlamentară, opoziția susține că îl va ataca la Curtea Constituțională.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE