Autorităţile de la Chişinău mai au şase luni la dispoziţie pentru a implementa recomandările Comitetului ONU cu privire la Drepturile Omului. Mai multe organizaţii neguvernamentale au reamintit astăzi, 24 februarie, noii conduceri de recomandările ONU. În cazul în care Guvernul nu va ţine cont de recomandările cele mai stringente, consecinţele, spun experţii, se vor resimţi la nivelul integrării europene a ţării noastre.
Potrivit lui Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, noua guvernare a înregistrat careva progrese, dar acestea sunt prea modeste.
Recomandările Comitetului ONU poartă calificativul Urgent şi urmează a fi implementate până în noiembrie 2010. cele mai stringente recomandări se referă la investigarea acuzaţiilor aduse colaboratorilor organelor de drept rezultate în urma protestelor din aprilie 2009, suspendarea colaboratorilor suspectaţi, dar şi eliminarea torturii din izolatoare şi penitenciare.
“Cu părere de rău, la moment au fost repuşi în funcţie colaboratorii poliţiei suspectaţi de aplicarea torturii, ori acestea sunt calificate drept încălcări grave sancţionate cu detenţie”, a precizat Ion Guzun jurist al Institului pentru Drepturile Omului.
De asemenea, ONU recomandă guvernării să ofere compensaţii persoanelor care au avut de suferit în urma protestelor din aprilie.
Totodată, a mai menţionat Sergiu Ostaf, în martie 2011, R. Moldova va fi audiată de Comitetul pentru Drepturile Omului al ONU cu privire la implementarea recomandărilor făcute. “Temerea noastră este că R. Moldova nu se va prezenta adecvat pentru că avem destule restanţe la acest capitol, iar neimplementarea recomandărilor ne poate afecta în ce priveşte integrarea europeană a ţării noastre”, a conchis Ostaf.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE