Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a exclus-o din formațiune pe fosta președintă a Comisiei juridice din Parlament, deputatul, Olesea Stamate. Demisia din formațiune survine în plin scandal provocat de modificarea Legii amnistiei, care a deschis posibilități pentru eliberarea condiționată a unor persoane condamnate la închisoare pe viață. Olesea Stamate spune că înțelege decizia partidului, dar are sufletul împăcat, căci acțiunile sale au fost corecte și legale, notează anticorupție.md

Anunțul despre excluderea din partid a Olesei Stamate a fost făcut de președintele Parlamentului și liderul PAS, Igor Grosu. Speakerul a declarat că excluderea a fost decisă de Biroul Permanent Național al PAS și este o poziție agreată majoritar. Decizia ar fi fost luată „în urma unei analize preliminare a impactului legislativ al unor amendamente promovate de Stamate în anii 2022–2023”.

„Din cauza unui abuz de încredere, am votat o lege modificată de o colegă, specialist în domeniu, a cărei bună credință nu a fost pusă la îndoială la acea vreme. Suntem conștienți de efectele grave ale acestei scheme puse la punct de-a lungul a mai multor ani. Azi, Olesea Stamate a fost exclusă din PAS. Îi cerem să-și depună mandatul de deputat, de care a făcut uz pentru a crea acest proces viciat”, a declarat Grosu.

În comunicatul emis PAS, Olesea Stamate, în calitate de președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, ar fi introdus mai multe amendamente la Legea amnistiei care au permis, într-un final, eliberarea unor deținuți condamnați la închisoare pe viață.

„Prin amendamentele din iulie și noiembrie 2022, s-au creat premisele ca deținuții condamnați pentru crime deosebit de grave să beneficieze de un tratament legal preferențial și să fie eliberați. Unul dintre amendamente a eliminat obligativitatea demonstrării lipsei riscului de recidivă, iar altul a introdus explicit posibilitatea comutării pedepsei”, se arată în comunicatul PAS.

După anunțarea deciziei de excludere a sa din PAS, Olesea Stamate a scris că a primit cu înțelegere decizia conducerii PAS.

„Înțeleg contextul politic și atacul informațional dur din ultimele zile, direcționat atât împotriva partidului, cât și împotriva mea personal, mai ales într-un an electoral sensibil”. Totodată, ea spune că are „sufletul împăcat: toate acțiunile mele au fost corecte și legale”.

„Rămân devotată principiilor legalității, statului de drept și valorilor democratice. Cred că mai există moralitate în politică. Cred că mai există jurnaliști care respectă codul deontologic și principiile unei prese obiective. Cred în viitorul european al Moldovei. Cred în o politică curată, corectă și în interesul cetățeanului. Dumnezeu e Mare și le vede pe toate!”, a scris deputatul.

Legea privind amnistia în legătură cu aniversarea a XXX-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova  a fost modificată de trei ori în 2021, 2022 și 2023. La fiecare etapă depuatații au introdus mai multe amendamente iar autorii au fost atât Olesea Stamate cât și alți deputați PAS, vicepreședintele Parlamentului, Doina Gherman, pe actuala șefă a Comisiei juridice, Veronica Roșca, dar și alți 9 deputați PAS. Deocamdată nu este clar de ce a fost sancționată doar Stamate, în condițiile în care legea adoptată cu votul tuturor deputaților PAS a fost promulgată și de Președinție, care are Direcție juridică.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE