Înalții oficiali au venit astăzi, 6 iulie, în Scuarul Gării Feroviare pentru a comemora victimele celui de-al doilea val de deportări, din 6 iulie 1949, anunță Politik.md.
Cu flori au venit președintele țării, Nicolae Timofti, premierul Vlad Filat, speakerul Parlamentului, Marian Lupu, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, precum și liderul PAD, Mihai Godea. Înalții demnitari au depus flori la Piatra comemorativă din Gara Feroviară şi au participat la mitingul de comemorare a foştilor deportaţi.
Manifestarea a început cu un moment de reculegere în memoria victimelor represiunilor staliniste, după care un sobor de preoţi, în frunte cu părintele Ioan Ciuntu, au oficiat o slujbă de pomenire. Vorbitorii au condamnat teroarea la care au fost supuşi conaţionalii noştri, prin deportarea de familii întregi în Siberia şi Kazahstan şi ţinerea bărbaţilor în lagărele de concentrare.
Dorin Chirtoacă a declarat că trebuie să tragem învăţăminte în urma ororilor care s-au produs, pentru a demonstra o răspundere pentru viitorul acestui pământ şi popor. „Popoarele care se respectă îşi comemorează şi cinstesc înaintaşii şi eroii, iar popoarele ce nu se respectă - trăiesc în laşitate şi minciună. Pentru asta vom veni aici să cinstim memoria celor care au fost deportaţi", a subliniat Dorin Chirtoacă.
Edilul și-a exprimat speranța că în scurt timp va fi instalat Monumentul în memoria victimelor represiunilor sovietice, iar pe parcursul zilei de astăzi, Primăria Chişinău a arborat în bernă drapelul de stat de pe clădirea instituţiei.
Nicolae Timofti a specificat că toți avem obligaţia morală să cinstim memoria acelor zeci de mii de oameni care au fost îmbarcaţi în garnituri de tren în condiţii inumane, fără apă şi hrană, şi duşi cu forţa în ţinuturile Siberiei.
Și Vlad Filat a confirmat că data de 6 iulie e o zi tristă şi dureroasă pentru neamul nostru. “Toţi dorim să trăim într-o ţară liberă, democrată şi prosperă, iar avînd exemplu demnităţii, rezistenţei şi perseverenţei celor care au fost deportaţi, vom reuşi să facem tot ce ne-am propus pentru binele ţării noastre.”, a spus Vlad Filat.
Pe parcursul zilei, foştii deportaţi vor merge la Fondul Plastic al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova pentru a vedea monumentul deportaţilor, care se află în stadiu de executare. De asemenea, ei vor beneficia de o masă de pomenire organizată de autorităţile locale la un restaurant din capital și vor primi câte 500 de lei, bani pe care Guvernul i-a alocat din bugetul de Stat.
Menționăm, că victimele represiunilor sovietice din 6 iulie 1949 au fost ambarcate forțat în vagoane din Gara Feroviară din Chişinău. De acolo, acum 63 de ani, peste 41 mii de persoane au fost deportate în Siberia şi Kazahstan.