Tendința descendentă a ratei anuale a inflației în Moldova va continua în anul curent, dar, spune guvernatorul BNM, inflația va avea o valoare încă mare ea fiind interdependentă de ajustările de tarife și a efectelor secundare din partea acestora, consecințelor războiului din Ucraina, precum și condițiilor secetoase din vara precedentă. În același timp, presiuni inflaționiste suplimentare, la începutul anului curent, au fost exercitate și de ajustarea accizelor.
Guvernatorul Octavian Armașu spune că situația tensionată în regiune și riscurile escaladării acesteia, volatilitatea sporită a prețurilor la resursele energetice și modalitatea de ajustare a tarifelor vor menține încă inflația la un nivel înalt în Moldova. Pe fondul acestor prognoze, la începutul anului în curs, în Moldova s-a menținut un consum scăzut cauzat de diminuarea veniturilor populației. Astfel, menționează BNM, continuă tendința de creștere a prețurilor, dar și al unor condiții mai restrictive de creditare pentru sectorul real al economiei.
Ritmul anual al inflației de bază se va diminua rapid pe parcursul anului curent, după care va spori pe parcursul anului viitor și se va diminua ușor la finele orizontului de prognoză către anul 2024. Și rata anuală a prețurilor produselor alimentare va urma o tendință descendentă până în trimestrul I 2024, stabilizându-se ulterior.
Inflația în Republica Moldova se află pe un trend ferm descendent. Aceasta a coborât de la 34,6%, în noiembrie anul trecut, la 18,1%, la finele lunii aprilie. Datele au fost prezentate de către guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu
„Este rezultatul inclusiv al măsurilor de politică monetară pe care le-a întreprins Banca Națională și aceste măsuri au permis ca inflația să revină sub control, să nu crească mai departe și, cum vedeți, cu fermitate revine spre ținta inflației”, a notat șeful BNM.