Expansiunea acestor boli este determinată, într-o proporţie semnificativă, de schimbările climatice şi de libertatea de circulaţie. Este una dintre concluziile trase de experţii reuniţi la Congresul European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase, care s-a desfăşurat duminică la Amsterdam.

Chiar şi zonele din Europa situate la altitudini înalte, care nu sunt de obicei predispuse riscului de transmitere a acestor viruşi, s-ar putea confrunta în curând cu astfel de focare de boli cu transmitere vectorială, pe fondul încălzirii globale, avertizează cercetătorii.

Încălzirea globală le-a permis ţânţarilor şi căpuşelor să prolifereze şi să se adapteze la diversitatea climatică a Europei. Astfel, aceste insecte au reuşit în ultimul deceniu să „invadeze” noi teritorii europene, creând focare de febră Dengue în Franţa şi Croaţia sau de malarie în Grecia.

Însă acesta ar putea fi doar vârful aisbergului, se tem oamenii de ştiinţă. „Europa mediteraneană este acum o regiune tropicală cu «jumătate de normă», în care un vector precum ţânţarul-tigru asiatic este deja o insectă stabilită permanent”, este de părere Rezza.

Ţânţarul-tigru asiatic împrăştie virusul cauzator de febră Dengue şi Chikungunya. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE