Reprezentanți ai administrației publice locale au participat la evenimentul, organizat de Guvern, cu ocazia Zilei profesionale a autonomiei locale și a lucrătorului din APL, anunță serviciul de presă al Executivului. Evenimentul cu genericul „Viitor european - bunăstare locală” a reunit conducerea statului, primari, viceprimari, secretari de consilii, președinți de raioane şi reprezentanți ai corpului diplomatic, care au vorbit despre importanța consolidării eforturilor pentru transformarea Republicii Moldova și realizarea parcursului european.

În discursul său, Maia Sandu a apreciat aportul reprezentanților administrației publice locale la dezvoltarea comunităților și a accentuat importanța contribuției acestora în procesul de integrare europeană a țării

„Vrem ca toți oamenii să aibă condiții bune de viață în localitățile lor. Genericul evenimentului de astăzi este „Viitor european – bunăstare locală”. E ceea ce vrem să oferim tuturor concetățenilor noștri. Vrem ca oamenii să simtă în satele și orașele în care locuiesc schimbările în bine pe care le aduce procesul de aderare a Republicii Moldova la UE. Pentru că aderarea la UE înseamnă pace și condiții bune de viață, mai multe resurse pentru drumuri, canalizare, apeducte, grădinițe, școli și alte nevoi ale comunității. Obiectivul nostru comun este să transformăm toată Moldova într-o țară europeană în care oamenii trăiesc în bunăstare și siguranță.(…). Aderarea la UE nu este proiectul unei persoane sau a unui partid politic. Aderarea la UE este proiectul generației noastre și fiecare dintre noi are un rol important în realizarea acestui proiect. DVS, care știți cel mai bine care sunt nevoile comunităților înțelegeți cel mai bine că avem nevoie de susținere pentru a le dezvolta. Dumneavoastră, care realizați proiecte cu suportul financiar cu ajutorul partenerilor de dezvoltate, care ași vizitat localități în UE și ași discutat cu primari de acolo, înțelegeți cel mai bine oportunitățile pe care le va deschide aderarea țării noastre la UE. (..) Contribuția Dvs. la referendumul din această toamnă, când oamenii vor face o alegere importantă nu doar pentru viața lor, dar și pentru viața copiilor și nepoților lor, pentru soarta țării este crucială”, a declarat Maia Sandu.

La rândul său, prim-ministrul Dorin Recean a vorbit despre acțiunile întreprinse de Guvern în scopul modernizării localităților și îmbunătățirea condițiilor de trai pentru oameni. În acest sens, şeful Executivului s-a referit la Programul „Satul European” și cele 542 de proiecte implementate deja prin intermediul acestuia. Potrivit premierului, Guvernul a anunțat înscrierea pentru următoarea rundă de proiecte, iar accentul, în anul curent, va fi pus pe proiectele ce țin de apă şi canalizare.

„Vom face totul pentru ca cetățenii noștri să se simtă acasă ca în țările membre ale UE”, a menționat premierul Dorin Recean.

De asemenea, prim-ministrul a subliniat că Executivul a aprobat Planul Național de Dezvoltare, care include 155 de proiecte pentru sate și orașe, conectarea a 190 de localități la sisteme de apă potabilă, construcția a peste 200 km de linii electrice și implementarea a circa 80 de sisteme de irigare. Tot în cadrul evenimentului, premierul a anunțat despre facilitarea procedurilor cadastrale pentru autoritățile publice locale. De la 1 februarie anul curent, cadastrul va deservi autoritățile de nivelul I și II la sediul organelor cadastrale din raza de activitate.

„Acum știm exact ce înseamnă pentru noi modelul european de dezvoltare a satelor și orașelor. Avem un obiectiv strategic - integrarea în Uniunea Europeană și este pentru prima dată când aderarea la UE nu mai este ceva abstract sau incert. Vă îndemn să fim o echipă unită și consolidată pentru a crește, împreună, bunăstarea cetățenilor de care noi suntem responsabili”, a spus premierul Dorin Recean.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE