O nouă eșuare în convocarea Consiliului Municipal Chișinău după alegerile locale din anul trecut. Consilierii PAS au încercat pentru a doa oară să convoace ședința organului reprezentativ local, dar din lipsă de cvorum aceasta nu a avut loc. O primă ședință a CMC convocată de PAS la 26 decembrie, de asemenea nu a avut loc din lipsă de cvorum.

„Validarea mandatului nostru a fost deja de două luni și noi trebuie să manifestăm acea grijă pentru problemele dumneavoastră, pentru chișinăuieni. Dar iată că pentru a doua oară, nimeni din ceilalți consilieri ai celorlalte fracțiuni, a celorlalte partide, nu a dat curs invitației noastre de a lucra. Cum putem vorbi despre rezolvarea problemelor, când oamenii nu doresc nici să se întrunească în ședințe ale CMC. Aceasta ne determină să tragem o concluzie, că Ion Ceban este în cârdășie și în înțelegeri pe sub masă cu alte formațiuni politice, cum ar fi PSRM-ul, comuniștii. Altfel noi nu înțelegem de ce ei astăzi nu sunt prezenți la această ședință, care a fost convocată conform Regulamentului Consiliului municipal Chișinău, inițiată de o treime din consilierii municipali”, a menționat Zinaida Popa.

Nemulțumiți, cei de la PAS au venit în biroul viceprimarului Capitalei Olga Ursu și au întrebat-o de ce nu este examinat proiectul bugetului municipal pentru anul în curs. Viceprimarul Capitalei, Olga Ursu le-a spus aleșilor de la PAS că primăria trebuie să analizeze parametrii bugetari și că la momentul adoptării Bugetului de stat municipalitatea nu a fost consultată.

Ulterior, primarul general Ion Ceban, a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook unde a scris că „Astăzi, consilierii PAS, însoțiți de „țipălăii” care le fac publicitate, au rupt ușile și au dat buzna în Primăria Chișinău și în biroul viceprimarului Olga Ursu, care le-a explicat pe puncte procedurile, conform legii, și le-a răspuns profesionist. Astfel de show-uri, cei de la PAS le produc în fiecare zi, inclusiv la ședințele CMC”, a spus Ion Ceban.

Potrivit prevederilor legale, CMC se întrunește în ședință ordinară o dată la trei luni, la convocarea primarului general. De asemenea, Consiliul se poate întruni în ședință extraordinară ori de câte ori este necesar, la cererea primarului sau a cel puțin a unei treimi din numărul de consilieri aleși.

În Consiliul municipal Chișinău sunt 51 de consilieri. După alegerile din noiembrie, Partidul Mișcarea Alternativa Națională și Partidul Acțiune și Solidaritate au obținut câte 20 de consilieri. Partidul Socialiștilor are șase mandate în CMC, iar Partidului Comuniștilor deține două mandate. Partidul politic „Renaștere”, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul politic Partidul Nostru au câte un consilier în CMC.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE