Ofițerii Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) vor putea asigura aplicarea sancțiunilor pentru aleșii poporului. Modificările operate în Regulamentul Parlamentului au fost publicate în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare, notează moldpres.

Anterior Articolul 133 din Regulamentul Parlamentului stabilea că executarea sancțiunilor de eliminare din sala de la ședințe și de interzicere a participării la ședințele plenare pe o durată de până la 10 ședințe se asigură de către colaboratorii serviciului special al Parlamentului în baza unui regulament aprobat prin lege. În cadrul legislativului nu este constituit un asemenea serviciu, ceea ce a dus la neaplicarea acestor norme.

În urma modificărilor, cuvintele „colaboratorii serviciului special al Parlamentului în baza unui regulament aprobat prin lege”, „serviciul special al Parlamentului” și „colaboratorului serviciului special al Parlamentului” se vor interpreta ca referindu-se la ofițerii de protecție ai Serviciului de Protecție și Pază de Stat.

La finele săptămânii trecute, șapte deputați au fost sancționați, fiind interzisă participarea lor la următoarele cinci ședințe plenare ale Parlamentului. Este vorba despre parlamentarii Vasile Bolea, Vadim Fotescu, Denis Ulanov, Irina Lozovan, Marina Tauber, Reghina Apostolova și Alexandr Nesterovschi. Sancțiunea a fost aplicată la propunerea Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, după ce deputații vizați au blocat tribuna Legislativului și au împiedicat desfășurarea ședinței plenare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE