Diplomații UE sunt din ce în ce mai sceptici că președintele Consiliului European, Charles Michel poate combina campania pentru a deveni europarlamentar cu rolul său actual. Decizia lui Michel este văzută ca un semnal că îi pasă mai mult de perspectivele sale viitoare de angajare decât de rolul său actual, notează Politico
Diplomații și oficialii europeni au criticat decizia președintelui Consiliului European de a candida la Parlamentul European. Dacă va fi ales, Michel plănuiește să-și ocupe locul la mijlocul lunii iulie, cu mult înainte ca mandatul său de președinte al Consiliului să se încheie în noiembrie.
„Este un lucru absolut scandalos să fi făcut”, a spus Andrew Duff de la Centrul European de Politică.
În timp ce Europa urmărește – și se luptă cu – două războaie majore în pragul ei, ieșirea lui Michel de la unul dintre cele mai importante locuri de muncă din instituțiile UE este văzută ca un semnal că belgianul în vârstă de 48 de ani îi pasă mai mult de perspectivele sale de viitor decât de rolul său actual. În plus, plecarea sa amenință să creeze o luptă de panică în privința următoarelor locuri de muncă de top, deoarece Ungaria va prelua președinția rotativă a Consiliului UE la sfârșitul acestui an, ceea ce înseamnă că premierul eurosceptic, pro-rus, Viktor Orbán, va conduce întâlnirile în absența lui Michel.
Anunțul său-bombă de săptămâna aceasta risca să creeze un conflict de interese, au declarat șase diplomați europeni și trei oficiali ai UE, deoarece Michel va candida pentru o slujbă în timp ce mai face altul. Drept urmare, diplomații și politicienii se întreabă dacă ar fi mai bine să nu renunțe imediat după alegerile europene din iunie sau chiar mai devreme.
Un diplomat al UE, căruia i s-a acordat anonimatul – ca și altora din acest articol – să vorbească liber, a rezumat sentimentul multora de la Bruxelles, spunând:
„ Este destul de necinstit și lipsit de respect față de rolul Consiliului European.”
Un oficial apropiat lui Michel a subliniat că liderii UE nu au fost prinși pe nepregătite și că au fost informați cât mai curând posibil.
„Am informat liderii la momentul potrivit pentru a evita scurgerile”, a spus oficialul apropiat al lui Michel. „Unii lideri au fost informați direct de el, alții în mod indirect”, a spus oficialul, referindu-se la un e-mail trimis de biroul lui Michel așa-zișilor șerpași ai liderilor, oficialii care lucrează umăr la umăr cu liderii pe problemele UE.
Unul dintre oficialii UE a mustrat această versiune a evenimentelor, spunând că Michel a discutat în mod corespunzător despre decizia doar cu prietenul său, președintele francez Emmanuel Macron, în timp ce a trimis doar un e-mail către birourile altor lideri europeni, lăsându-i „pe toți supărați, și pe bună dreptate.”
Un diplomat al UE a spus că „statele membre nu au fost consultate în prealabil cu privire la decizia lui Michel. Evident, capitalele nu s-au amuzat că au fost informate în același timp în care presa a început să raporteze.”
În Parlamentul European, însă, unii fac deja presiuni asupra lui Michel să demisioneze acum. Jens Geier, principalul parlamentar al UE social-democrat german, a numit mutarea lui Michel o „călătorie a ego-ului”, ceea ce face „necesar să renunțe la birou”.
Kathleen Van Brempt, europarlamentar socialist belgian, a adăugat: „Cred că ar trebui să aplice aceleași reguli ca un comisar și să demisioneze acum sau peste o lună și să înceapă campania pentru ca Consiliul să se poată organiza. ”
Michel se va confrunta cu deputații europeni la Strasbourg miercurea viitoare, într-o dezbatere axată pe summiturile finale și viitoarele Consiliului European.
Chiar înainte de anunț, Michel s-a confruntat cu critici pentru modul în care își făcea treaba.
„Nu cred că a avut un mare succes”, a spus Duff, adăugând că dacă Michel ar fi crezut că a fost un președinte bun, ar fi fost mai probabil să rămână. Dar Michel nu are nicio intenție să demisioneze. „Contează să fie pe deplin implicat în calitate de președinte al Consiliului European, va respecta fără pată regulile și nu are niciun motiv să demisioneze”, a spus oficialul apropiat.