riseproject.ro: Sediul Mossack Fonseca din Panama CityUn șir de nume sonore apar într-o investigație jurnalistică realizată de către un grup larg de jurnaliști, membri ai OCCRP (Proiectul de Raportare a Crimei Organizate și Corupției), informează Politik.md.
Potrivit investigației, un șir de lideri mondiali își ascund banii și afacerile în așa-numitele paradisuri fiscale, sau zone off-shore. Printre cei, care sunt vizați în investigație se numără: președintele Rusiei, Vladimir Putin și oameni din anturajul lui; lideri din Pakistan, Azerbaijan, Koreea și Iran; președinta Braziliei, Dilma Rousseff; șeful controversat al unei firme ce oferă servicii pentru firmele off-shore din Panama, Mossack Fonseca;  familia primului ministru al Marii Britanii, Davin Cameron; oameni de afaceri din Africa de Sud; familia fostului președinte egiptean, Hosni Mubarak; dar și președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, fotbalistul Lionel Messi, dar și mulți alții. 
Jurnaliștii de investigație descriu legăturile dintre firmele persoanelor sus-menționate cu organizații de tip extremist sau chiar și organizații militare criminale.
Între timp, jurnaliștii de la Rise Moldova, membri ai OCCRP, anunță că vor demara o investigație similară, în care vor fi vizați și politicienii din R. Moldova, care ar avea legături cu lumea interlopă și cu zonele off-shore.
Documentele care fac obiectul acestor dezvăluiri – și care au fost analizate de peste 370 de jurnaliști din 78 de țări – aparțin Mossack Fonseca, o puternică firmă de avocatură și de servicii juridice, cu sediul central în Panama și cu filiale în peste 35 de țări. International Consortium of Investigative Journalists și publicația germană Süddeutsche Zeitung a cooperat cu jurnaliști din peste 100 de organizaţii media din întreaga lume.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE