Proiectul noului Cod Funciar prevede cumpărarea terenurilor agricole doar de persoane fizice din Republica Moldova, cu condiția ca acestea să fie prelucrate, a declarat ministrul agriculturii, Valeriu Cosarciuc, în cadrul unei conferințe de presă, desfășurată vineri, 9 aprilie.
Pentru elaborarea Codului Funciar a fost creată o comisie, care include specialişti din cadrul mai multor ministere și societatea civilă. Procesul de elaborare a proiectului se bazează pe experiența ţărilor europene.
Ministrul Agriculturii susține că ”avem nevoie de un program special de stimulare a gospodarilor din mediul rural. AIE analizează deja posibilitatea de a credita, pe termen lung familiile de la sate, și compensarea ratei dobânzii din contul bugetului”.
Acest proiect mai prevede limitarea suprafeței terenului agricol cumpărat, acesta variind între 200 şi 500 ha, iar deţinătorul terenului agricol care nu va prelucra terenul, prejudiciind astfel vecinul, va fi sancţionat. Mai mult decât atât, în cazul în care urmează să fie achiziționat un teren mai mare de pământ, iar în centrul acestuia un alt proprietar deţine o mică parte din teren, acesta din urmă va fi obligat să se mişte la marginea terenului agricol.
Sectorul agricol are nevoie de tehnologii moderne, iar ”ca pământul să nu fie lucrat cu sapa și cu furca, fără investiţii masive nu se va reuși acest lucru, decât peste 30 de ani”, a mai menționat Valeriu Cosarciuc.
În proiectul noului Cod Funciar a fost inclus și un articol referitor la posibilitatea cumpărării terenurilor de către persoanele străine, pentru discuții pe marginea acestui subiect fiind invitată și societatea civilă.
Noul Cod Funciar urmează să fie înaintat spre aprobare Guvernului peste două luni.
În prezent, prețul mediu al unui hectar de teren agricol este de circa 8 mii de lei. Pentru următorii ani se prevede majorarea lui, care se face în funcție de piață.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE