Ion Munteanu, este noul procuror general al R. Moldova. Acesta a intrat oficial în funcție, după ce Maia Sandu a semnat pe 1 iunie decretul prezidențial. Munteanu a depus jurământul în aceeași zi pentru un mandat de 7 ani. El a trecut anterior procedura de evaluare a integrității financiare și etice, candidând la funcția de magistrat la Curtea Supremă de Justiție.

Ion Munteanu a depus jurământul într-o ceremonie la procuratura generală la care a fost prezentă și președintele Maia Sandu. Șeful statului a spus că așteaptă, ca și cetățenii, „să se facă dreptate.” „În justiție se face mai puțin decât se vorbește. Am dori să se facă mai multe și mai repede, mai ferm și mai corect”

După depunerea jurământului, noul procuror general a ieșit la presă . Ela declarat că este conștient de responsabilitățile ce îi revin, chemând procurorii la consolidare.

„Nu avem timp de pierdut, trebuie să livrăm [rezultate] cât de urgent, să fim apți pentru asigurarea statului de drept”, a declarat noul procuror general.

Totodată Munteanu a mai spus că PG urmează să prioritizeze cauzele penale începând cu frauda bancară și alte cauze de rezonanță. Cu referire la situația din interiorul procuraturii Minteanu a spus că niciun angajat al procuraturii, care urmează să treacă testul integrității financiare și etice, nu a depus cerere de demisie, până pe 1 iunie. Șeful Procuraturii Generale consideră că subalternii săi ar fi înțeles „esența” Vetting-ului.

„Sunt destul de optimist la acest aspect. Până la ziua de astăzi nu am cereri de demisie în legătură cu petrecerea procesului de evaluare externă, ceea ce mă face să cred că procurorii au înțeles esența acestui exercițiu, sunt ferm pe poziții și cred că își vor putea argumenta pe măsură integritatea financiară și etică”, a declarat procurorul general Ion Munteanu.

La sfârșitul anului 2023, Ion Munteanu, declara că Procuratura riscă să intre într-un „blocaj total”, în contextul Vetting-ului care vizează procurorii. Acesta spunea, în cadrul unei emisiuni de la TV8, că, potrivit datelor pe care le deține, în jur de 50 la sută din procurori iau în considerare demisia din funcție, doar ca să nu ajungă în fața comisiei de evaluare.

Verificarea procurorilor se desfășoară în temeiul unei noi legi care prevede evaluarea integrității etice și financiare a tuturor procurorilor care dețin sau au ocupat funcții-cheie în cadrul sistemului Procuraturii în perioada 1 ianuarie 2017 – 22 august 2023. Primii pe listă sunt șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și adjuncții interimari ai instituției, Marcel Dumbravan, Octavian Iachimovschi și Vasile Plevan. Nepromovarea evaluării externe are drept efect eliberarea din funcție a procurorului respectiv. Totodată, acesta este lipsit de dreptul de a exercita funcția de procuror sau alte funcții de demnitate publică timp de 5-7 ani.

Numirea unui nou procuror general este una din condițiile Bruxellesului pentru ca R. Moldova să înceapă negocierile de aderare la UE.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE