SUA și Rusia au început în Arabia Saudită discuțiile pentru o încetare parțială a focului în Ucraina. După ce duminică au discutat cu emisarii de la Kiev, oficialii americani vor încerca azi, 24 martie, să obțină progrese în vederea unei încetări a focului în Marea Neagră și a unei încetări mai ample a violențelor în războiul din Ucraina, transmite Hotnews.ro.
O sursă informată cu privire la planificarea discuțiilor a declarat pentru Reuters că delegația americană este condusă de Andrew Peek, un director senior în cadrul Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, și de Michael Anton, un oficial senior al Departamentului de Stat. Aceștia s-au întâlnit cu ucrainenii duminică seara și discută luni cu rușii.
Casa Albă a afirmat că scopul discuțiilor este de a ajunge la o încetare a focului în Marea Neagră, care să permită fluxul liber al transportului maritim. Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Mike Waltz, a declarat duminică la CBS că delegațiile din SUA, Ucraina și Rusia sunt reunite în aceeași clădire din Riad.
Dincolo de o încetare a focului în Marea Neagră, a spus el, echipele vor discuta „linia de control” între cele două țări. El a spus că se discută de asemenea „măsurile de consolidare a încrederii”, inclusiv returnarea copiilor ucraineni luați de Rusia.
Potrivit informațiilor, Rusia este reprezentată de Grigori Karasin, un fost diplomat care este în prezent președinte al Comisiei pentru afaceri externe a Consiliului Federației, și de Sergei Beseda, consilier al directorului Serviciului Federal de Securitate.
Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, șeful delegației ucrainene, a declarat pe Facebook că discuțiile americano-ucrainene au inclus propuneri pentru protejarea instalațiilor energetice și a infrastructurii critice.
Cu o zi înainte de negocierile de pace din Arabia Saudită, rușii au atacat cu 150 de drone capitala Ucrainei. Discuțiile de pace atârnă însă de un fir de ață, spun analiștii care prevăd cinci mari obstacole în calea păcii din Ucraina.
Primul obiectiv al discuțiilor este clarificarea scopurilor care vor fi excluse de la atacuri cu rază lungă. Rusia pare mai interesată să își protejeze flota și facilitățile petroliere decât să oprească luptele terestre.
Al doilea obiectiv este că Ucraina dorește și monitorizare militară, adică, garanții eficiente pentru a preveni destabilizarea țării de către Rusia. Acest lucru necesită monitorizare prin avioane sau sateliți de informații.
Al treilea obstacol este că Rusia se opune desfășurării de trupe occidentale în Ucraina. O soluție de compromis ar putea fi stabilirea unor baze de antrenament militare în anumite zone ale Ucrainei, similar cu misiunile NATO de dinainte de 2022. Analiștii sunt de acord că o încetare a focului sau un acord negociat fără garanții de securitate credibile este de neconceput.
Al patrulea obstacol în ce privește pacea în Ucraina îl reprezintă problema teritorială. Zelenski a declarat că Ucraina nu va recunoaște niciodată suveranitatea rusă asupra teritoriilor ocupate.
Nu în ultimul rând, viitorul militar al Ucrainei reprezintă ultimul obstacol în viziunea analiștilor. Aceștia spun că Rusia ar putea încerca să limiteze livrările de arme occidentale și dimensiunea forțelor armate ucrainene, lucru care este inacceptabil pentru Kiev, care vede forțe armate puternice ca bază a securității sale viitoare. Astfel, discuțiile care au început duminică ar putea marca un pas important spre încetarea conflictului care durează de trei ani.