Expertul politic, Nicu Popescu a acordat un interviu pentru Politik despre obiectivele R. Moldova în domeniul integrării europene, cât și despre măsurile ce trebuiesc întreprinse de noua coaliție de la Chișinău pentru a eficientiza politica externă.
1. Care ar trebui să fie obiectivele primordiale ale Alianţei pentru Integrare Europeană în domeniul integrării europene?
Cred că principalele obiective sunt de ordin intern – demonopolizarea sistemului politic, economic și mediatic. Deci e nevoie de depolitizarea instituțiilor statului precum poliția și procuratura, atragerea investițiilor străine și crearea unor condiții de afaceri egale și avantajoase pentru toți cetățenii sau investitorii străini. De asemena, liberalizarea spațiului mediatic prin care ar apărea câteva posturi TV noi și independente. Anume aceste măsuri ar crea condițiile unui pluralism în Moldova care va aduce beneficii întregii țări și ar continua pentru încă multe guvernări înainte. În plan extern prioritatea absolută a Moldovei e să evite orice conflicte. Moldova are nevoie să creeze un spațiu extern cât se poate de calm pentru a permite consolidarea reformelor interne. Alianța este prea slabă pentru a face față atât unor conflicte interne, cât și unui mediu exterior ostil. Din această cauză, Moldova are un interes vital pentru o cooperare cât se poate de neconflictuală cu toți partenerii externi, în special cu România, Ucraina și Rusia.
2. Cum vedeți Dvs. implementarea eficientă a valorilor europene, ținând cont de faptul că toate partidele în campania electorală promit acest lucru?
Anume prin demonoplizarea sistemului politic. Standardele europene nici nu pot fi atinse peste noapte și vor constitui prioritatea încă multor guverne în următorii 10-15 ani. La etapa actuală este esențială crearea unor instituții și proceduri care ar asigura europenizarea Moldovei pe termen lung. Aceste instituții presupun existența unei mass-media libere și cât mai mult investitori străini. De aceste două obiective va depinde atât viitorul Moldovei, cât și viitorul tuturor partidelor cheie din Moldova – atât din Alianța pentru Integrare Europeană cât și al PCRM. Toți au un interes absolut vital ca puterea în Moldova să fie demonopolizată.
3. Este imposibil ca R. Moldova să iasă din criza economică fără o reformă politică?
Reforma politică nu se va face peste noapte. Ea se face treptat. De fapt, ultimele luni au accelerat reformarea treptată a spațiului politic. Vedem că partide precum PLDM-ul s-au consolidat, PD-ul se reformează și el, PCRM a făcut câțiva pași în direcția întineririi și a perioadei post-Voronin. Vedem apariția unei noi clase politice care nu era vizibilă acum 2-3 ani și care va juca un rol central pentru încă cel puțin un deceniu. Alegerile din 2009 au dus la o reformatare aproape completă a partidelor politice. Acest lucru se va face treptat resimțit și asupra celorlalte instituții ale statului.
Totodată, dacă vorbim de reformarea sistemului politic, cred că a devenit pentru toți clară disfuncționalitatea Constituției Moldovei. Aceasta este legată atât de faptul că în condițiile culturii politice din Moldova – alegerea președintelui de către Parlament cu 61 de voturi este un factor de instabilitate și conflict politic nu un factor de unificare al țării. Acest blocaj poate fi rezolvat prin două metode: fie revenirea la alegerea președintelui de către popor, fie la o reducere drastică și radicală a prerogativelor constituționale ale președintelui ca acesta să poată fi într-adevăr o persoană respectată, dar din afara politicii. Și în acest caz primul – ministru trebuie să dețină cele mai multe prerogative.
4. De ce schimbări credeți că are nevoie R. Moldova pentru consolidarea societăți civile și libertății de expresie a presei?
Societatea civilă este destul de consolidată și relativ influentă dacă facem o comparație cu societatea civilă din regiune. Problemele mass-media sunt, însă, mult mai grave. Moldova are nevoie de un pluralism mediatic veridic. Fără crearea a încă vreo două posturi TV independente cu acoperire națională, Moldova nu va deveni un stat democratic. Acesta este cel mai urgent lucru pentru actualele partide politice. Ar fi o greșeală dacă AIE va încerca să conteze doar pe reformarea televiziunii publice.
5. Ce măsuri trebuie să întreprindă noua coaliție de la Chișinău pentru a eficientiza politica externă a R. Moldova?
Moldova are nevoie de o politică externă care crează toate condițiile pentru reformele interne. Deci, cred că pe termen scurt Moldova trebuie să evite situații conflictuale în politica externă, pentru a oferi răgaz procesului de reforme interne și consolidarea democrației. Cred că e necesară și o investiție sistematică în modernizarea personalului Ministerului de Externe, în special atunci când vine vorba de ambasadori. În toate țările există ambasadori numiți politic. însă aceștia sunt numiți în condițiile în care există un sistem foarte bine pus la punct, mulți diplomați competenți și profesioniști. Moldova are câțiva ambasadori buni, însă ambasadele Republicii Moldova sunt prea mici pentru a-și permite atât de mulți ambasadori neprofesioniști în politica externă. Un stat atât de mic, vulnerabil și dependent de factorii externi nu își poate permite să aibă o politică externă de o calitate atât de proastă.