Relansarea negocierilor privind reglementarea transnistreană, dar şi întărirea încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului reprezintă principalele aşteptări ale R. Moldova în ce priveşte rezolvarea conflictului transnistrean. Declaraţia îi aparţine viceprim-ministrului pentru reintegrarea ţării, Victor Osipov şi a fost anunţată marţi, 3 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă organizată cu prilejul reuniunii de la Viena ce va avea loc în formatul “5+2”, la 6 noiembrie.
Potrivit lui Osipov, “din februarie 2006 acest format nu s-a reunit niciodată. Negocieri privind conflictul transnistrean nu au mai avut loc din 2003. Iar întâlnirile din 2003-2006 nu au înregistrat vreun progres în reglementarea transnistreană”.
În acest context, Osipov a mai declarat că o atenţie deosebită va fi acordată, în continuare, localităţilor din Zona de Securitate şi problemelor cu care se confruntă locuitorii acestora. „În timpul cel mai apropiat vor fi identificate mecanisme de asistenţă a populaţiei din această regiune, inclusiv cu suportul comunităţii internaţionale. Suntem convinşi că implementarea unor proiecte comune cu suportul partenerilor de dezvoltare în domeniul economic, social şi umanitar va contribui la ameliorarea condiţiilor de trai şi a mediului de afaceri din regiune şi la crearea unei atmosfere propice pentru promovarea negocierilor politice”.
Totodată, a mai precizat Osipov, Guvernul R. Moldova va insista asupra creării condiţiilor necesare pentru libera circulaţie a persoanelor, bunurilor şi serviciilor menite să contribuie la intensificarea contactelor interumane, întărirea încrederii şi apropierea dintre cele două maluri ale Nistrului.
Amintim că reuniunea din 6 noiembrie de la Viena va avea loc la iniţiativa Preşedinţiei elene a OSCE, la care vor participa alături de reprezentanţii de la Chişinău şi Tiraspol, partenerii internaţionali ai acestui format: OSCE, Federaţia Rusă, Ucraina, Uniunea Europeană şi SUA.