1. Cunoaștem puține lucruri din viața personală a Nataliei Nirca, povestiți-ne câte ceva despre fetița și soțul Dvs.?
În general, nu vreau să mă refer prea mult la acest subiect pentru că este viața mea personală și este foarte important pentru mine să rămână ceva simplu. Suntem o familie obișnuită care se mulțumește cu puține lucruri și nu încercăm să apărem neapărat în vizorul tuturor. Mă bucur că reușesc să îmbin armonios atât viața de familie cât și cea de serviciu. Fetița mea, Evelina are 12 ani este elevă în clasa a V-a la liceul ”Vasile Vasilache”. Căsătoria noastră cu soțul meu, Oleg durează de 16 ani, fiind împreună colegi de clasă de la liceu. Pe parcursul anilor am reușit să construim o familie armonioasă și stabilă, fiind mereu împreună cu soțul și acasă și la serviciu.
2. Ați absolvit facultatea de medicină și drept. Cum ați ajuns să vă implicați în politică?
Nu pot spune că am visat de mică să mă implic în politică. Cred că a fost o decizie generată de anumite împrejurări, de anumite circumstanțe. Noi ne-am desfășurat activitatea în domeniul afacerilor și m-am îndepărtat prea mult de medicină, primul meu domeniu studiat, astfel am ajuns să mă implic și în politică. Practicând domeniul afacerilor la noi este foarte greu să te ții departe de viața politică. Mulți oameni nu au încredere în partidele politice, dar noi ne-am dorit să facem altceva, să ne conducem după o altă strategie. Recunosc că am început cu niște concepte idealiste asupra vieții politice, dar ne confruntăm cu realitatea în fiecare zi și vom vedea ce se va întîmpla în continuare.
3. Cum credeți, de ce asigurările obligatorii de asistență medicală de la noi sunt atât de slab dezvoltate și polița de asigurare obligatorie nu constituie o bază sigură atunci când mergem la medic?
Da, cunosc foarte bine cum funcționează sistemul de asistență medicală. Cred că la noi acest sistem este unul ineficient, costisitor și care nu și-a demonstrat utilitatea și nu o va face dacă va funcționa după aceleași principii. Până nu vor fi atrași bani pentru sectorul privat în medicină nu se va face medicină de calitate în R. Moldova. Sunt oameni care vor să primească asistență medicală de calitate, au posibilitate, dar nu au de unde să o primească. Prin atragerea sistemului privat de medicină cred că va avea de câștigat întreaga populație de la noi. Nu putem vorbi de o medicină de calitate și, respectiv, servicii de calitate când țara este afectată de sărăcie.
4. Cum influențează banii caracterul omului sau obișnuințele lui?
Depinde de fiecare om cum înțelege el noțiunea de bani. M-am confruntat cu situații în care persoanele pe care le consideram foarte apropiate, în care aveam încredere mau trădat și anume din cauza banilor. Eu întotdeauna încerc să mă împac bine cu toți, mai ales atunci când te ocupi de domeniul afacerilor, pentru că totul până la urmă se rezumă la bani. Sunt de acord cu afirmația, ”banii nu aduc fericirea” cred că banii pot schimba un om și chiar foarte mult. Pe mine, banii nu m-au schimbat pentru că am trecut prin câteva etape. Au fost momente când am suferit o pierdere financiară importantă, au fost și zile mai bune, dar cred că cel mai important este să rămâi om și să procedezi corect în diferite situații.
5. Afacerile sunt direct dependente de politică? Se poate face business fără a avea ”pile” politice?
Este foarte greu să faci business în R. Moldova pentru că trebuie să te confrunți cu titanii moldoveni care sunt prea rău dispuși. Într-o țară bine dezvoltată politica și businessul sunt două domenii care nu au tangențe. În cazul R. Moldova situația este cu totul diferită aceste domenii sunt strâns, chiar prea strâns legate. Este dur, dar adevărat să faci business la noi și să nu ai tangențe cu cei care guvernează este practic imposibil.
6. Există diferenţe între o afacere condusă de o femeie de cea condusă de un bărbat?
Nu. Nu este diferență și nici nu trebuie să fie, chiar nici în politică nu trebuie să fie această diferență. În ultima perioadă am observat că s-a schimbat locul femeilor în funcțiile importante din conducere. Din experiența mea am înțeles că femeile s-au dovedit a fi mult mai cumpătate, mai pragmatice, mai eficiente, mai responsabile.
7. Companiile care supraviețuiesc cel mai bine crizei economice sunt cele conduse de femei, potrivit unei analize realizate de Financial Times, Dvs. ce părere aveți?
Sunt absolut de acord cu această analiză. Mult mai bine fac față lucrurilor dificile femeile și dacă bărbații ar conștientiza acest lucru cred că se vor schimba lucrurile. La noi acest lucru s-a observat cel mai bine în alegerile locale după care femeile au fost alese în funcția de primar, sau vice primar. Pot spune că în localitățile care sunt conduse de femeile primar situația este mult mai bună.
8. Care ar fi fost primele măsuri întreprinse de Partidul Conservator pentru reducerea sărăciei, dacă ar fi acces în Parlament?
Până când nu o să fie o dezvoltare economică durabilă nu poate fi vorba despre o reducere a sărăciei. La ora actuală, 70% din populație este afectată de sărăcie. Noi în cadrul campaniei electorale am propus câteva strategii de reducere a sărăciei care ni se par corecte și eficiente. Credem că este nevoie de reducerea TVA, a impozitului pe venit și taxelor mai mici pentru a stimula activitatea în sectorul privat întreprinderilor mici și mijlocii. Noi avem nevoie de o schimbare cu alte viziuni și cu alte abordări, aplicând o politică corectă în ramura economiei vom avea și un viitor mai bun al R. Moldova. Acum, economia țării se află într-o stare de ”comă profundă”, sunt multe măsuri de reanimare destul de urgent de rezolvat.
9. Cât de des plecați peste hotare? Cu ce scop și unde ați fost ultima oară?
În străinătate merg destul de des, dar îmi doresc să merg și mai des pentru că este nevoie întotdeauna de un schimb de experiență. Omul trebuie mereu să circule să vadă lucrurile altfel, să-și formeze alte viziuni, alte idei. Ultima dată am fost plecată vara trecută în Europa, în vacanță cu familia.
10. Cum decurge o zi obișnuită de lucru a Nataliei Nirca?

click pe foto (fotocronica de la Politik cu Natalia Nirca)