Moscova îi va cere explicaţii liderului transnistrean Igor Smirnov în legătură cu declaraţiile sale, conform cărora Transnistria este gata să găzduiască rachete ruseşti Iskander ca răspuns la scutul antirachetă în Europa de Est, după cum a declarat vineri, 19 februarie, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko, potrivit Interfax, citat de Agerpres.
"Am văzut informaţiile apărute pe acest subiect şi cred că trebuie să ne adresăm dlui Smirnov pentru explicaţii suplimentare", a afirmat Andrei Nesterenko, fără a face alte comentarii legate de declaraţiile liderului separatist de la Tiraspol.
Igor Smirnov declara la 15 februarie, într-o conferinţă de presă la Moscova, că Transnistria este gata, dacă Moscova îi va cere, să instaleze pe teritoriul său sisteme Iskander pentru crearea unui sistem de apărare ca răspuns la posibila desfăşurare în România a scutului antirachetă american. “Suntem pregătiţi de aceasta de mult, noi am cerut ca prezenţa militară rusă în Transnistria să fie pentru totdeauna”, afirma Smirnov.
Trei zile, mai târziu, într-o conferinţă de presă la Tiraspol în care a prezentat rezultatele vizitei la Moscova, Igor Smirnov declara că Transnistria este de acord cu amplasarea în regiune de trupe şi arme ruseşti, oricare ar fi acestea, amintind, potrivit agenţiei RBK, că '”Tiraspolul şi-a dat un astfel de acord mai de mult”. El preciza însă că în cadrul întâlnirii avute la Moscova cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov nu a fost discutat subiectul legat de amplasarea în Transnistria a rachetelor ruseşti Iskander.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE