Parlamentul Poloniei l-a învestit luni pe Donald Tusk, liderul opoziției poloneze, în funcția de prim-ministru, marcând astfel formarea unui nou executiv pro-european, după 8 ani de guvernare conservatoare. Tusk devine prim-ministru la aproape două luni de la alegerile legislative, câștigate de o coaliție diversă de partide inclusiv de stânga, dar și din formațiuni conservatoare moderate. Partidele au candidat pe liste separate, dar au promis să colaboreze sub conducerea lui Tusk pentru a restabili standardele democratice și a îmbunătăți relațiile Poloniei cu aliații și în special cu UE.

„Mulțumesc Poloniei, este o zi mare, nu pentru mine, ci pentru toți cei care au crezut că lucrurile se vor îmbunătăți”, a declarat Tusk după vot, pe care l-a descris ca marcând o „schimbare istorică”.

Donald Tusk este un politician cu experiență. Anterior, el a deținut funcția de prim-ministru al Poloniei între 2007 și 2014, iar ulterior de președinte al Consiliului European. Noul premier își va prezenta marți cabinetul, iar printre membrii noului executiv se numără Radoslaw Sikorski, care a fost anterior ministru de Externe într-un guvern Tusk. Există mari așteptări în ceea ce privește noua coaliție de guvernare, deoarece Donald Tusk a promis o serie de reforme menite să anuleze efectele măsurilor luate în cei 8 ani de guvernare PiS. Noul guvern s-a angajat să restabilească independența justiției, despre care spune că a fost subminată în mod sistematic sub administrațiile anterioare.

"Lucrăm la un întreg set de măsuri care vor restabili statul de drept cât mai mult posibil", a declarat Tusk. De asemenea, el s-a angajat să deblocheze fonduri UE în valoare de 36 de miliarde de euro destinate Poloniei, pe care Comisia a refuzat să le remită din cauza preocupărilor legate de statul de drept. De asemenea, decizie din 2020 care a interzis avortul va fi anulată, în timp ce protecția acordată minorității LGBT va fi întărită.

Dincolo de aceste obiective, Donald Tusk s-ar putea confrunta cu dificultăți în punerea în aplicare a agendei sale. Președintelui Duda care va fi în funcție până în 2025, intenționează să împiedice planurile de reformă ale lui Tusk. Pentru a deveni lege, proiectele aprobate de parlament trebuie să fie promulgate de Duda, care se poate opune prin veto, iar coaliția condusă de Donald Tusk nu are suficienți parlamentari pentru a trece peste un veto prezidențial.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE