Exploatarea migranţilor a luat o altă formă, arată un studiu al Centrului Internaţional pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii “La Strada”, prezentat vineri, 18 decembrie.
Potrivit “La Strada”, creşte numărul cazurilor de exploatarea prin muncă, în special în rândul bărbaţilor. Cele mai multe cazuri de acest fel fiind înregistrate în Rusia. “De cele mai dese ori este vorba de un şantier de construcţie (bărbaţii locuiesc acolo unde şi lucrează); în subsoluri, vagoane, în condiţii mizere, în frig, fără hrană”, explică Daniela Misail-Nichitin, vicepreşedintele Centrului.
În cazul femeilor, arată studiul, se constată mai des exploatarea sexuală, femeile fiind recrutate în special în Turcia, Emiratele Arabe Unite, dar şi Rusia. Alte forme de exploatare ale femeilor sunt cerşitul şi fenomenul “mame-surogat”.
Mai mult de atât, susţine Daniela Misail-Nichitin, a precizat că la Linia Telefonică din cadrul “La Strada”, zilnic parvin c’te 70 de adresări din parte doritorilor de a pleca peste hotare. Cele mai frecvente întrebări ţin de procedura de a pleca peste hotare la muncă.
“Avem informaţii că tot mai multe oferte de muncă vin din partea unor ţări precum Israel, Polonia, Cehia, Siria, Tailanda, unde fetele sunt invitate să lucreze în calitate de dansatoare”, mai spune vicepreşedintele Centrului.
În acest context, reprezentanţii “La Strada”, solicită intervenţia autorităţilor pentru a lansa mecanisme eficiente de stopare a traficului de fiinţe umane.
Totodată, angajaţii Centrului încurajează persoanele care intenţionează să plece la muncă peste hotare să telefoneze zilnic de la ora 8.00 până la 20.00, gratuit la numărul de telefon 0 800 777 77. Aici pot fi găsite informaţii cu privire la plecarea legală peste hotare în scop de muncă, studii sau căsătorie chiar. De asemenea, operatorii, sub asigurarea anonimatului pot acorda asistenţă cu privire la cazurile de trafic.
La 18 decembrie este marcată Ziua Internaţională a migrantului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE