În sfârşit am ajuns să vedem îndeplinită o promisiune electorală: Moldova s-a debarasat de Voronin. Liberal-democraţii s-au ţinut de cuvânt şi iată că începem prima săptămână din ultimii opt ani fără Voronin, scrie Valeriu Saharneanu, în pagina de internet de la Vocea Basarabiei de luni, 14 septembrie.
De bolnav ce este de puterea pe care a scăpat-o din mâini prosteşte, Voronin nu este în stare să respecte nici cele mai elementare obligaţii pe care i le recomandă Constituţia, dar şi bunul simţ. El a ales să îşi prezinte demisia de pe sticla unei rable de televiziuni în loc să vină în faţa Parlamentului care l-a ales în această calitate de două ori. Guvernul lui seamănă acum cu o ceată de infractori care fuge în mare panică de la locul faptei, lăsând în urmă dezordine şi pustietate. Parcă vrând să decoreze această scenă de dezastru cu elemente mai comice, Voronin apare în ultimul act aruncând la dreapta şi la stânga ordine şi medalii, cerşind recunoştinţă şi afişând generozitate. Nimic mai jalnic şi mai dezgustător.
Astăzi Moldova, într-adevăr este fără Voronin, dar nu şi fără de comunişti. Deşi în minoritate, ei deţin aproape jumătate din locurile în Parlament şi pot juca un rol important în scenariile desfăşurării de mai departe a evenimentelor politice din parlament şi nu numai. Misiunea de bază pe care o au la moment şi pe care încearcă să o realizeze cu multă obrăznicie este tergiversarea formării noilor instituţii ale statului. Instituția-cheie pe care mai mizează comuniştii în această mişcare tactică este în continuare Curtea Constituţională.
Este, însă, o miză falsă, fiindcă după riposta din 8 septembrie, când Curtea a respins contestarea PCRM în cazul alegerii lui Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte al legislativului, comuniştii ar trebui să înţeleagă deja că o parte din judecătorii Curţii s-au săturat să mai fie unealtă în mâna unor politicieni certaţi cu legea. Pe de altă parte, în apariţiile sale insolente la unele posturi de radio moscovite, Voronin ameninţă Republica Moldova cu alegeri anticipate, chemându-şi ortacii să nu participe la votarea preşedintelui Republicii. Dacă, să admitem, ortacii mai au minte şi sunt capabili de discernământ ei vor face foarte curând o legătură între evenimentele care i-au marcat atât de tare în 2009 şi din care să îşi poată dă seama că partidul lor, al comuniştilor, se află pe o pantă foarte abruptă de rostogolire în neantul uitării.
Se poate întâmpla că anume în urma acestui eveniment, cum ar fi alegerile anticipate, cu care Voronin sperie atât de mult lumea, forţele tinere democratice care s-au constituit într-o alianţă pro-europeană să poată să îşi îndeplinească şi ce-a de-a doua parte a sloganului lor: „Republica Moldova fără comunişti!"

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE