La sediul Europei Libere de la Praga, organizaţia neguvernamentală americană Freedom House a dat publicităţii raportul “Naţiuni în tranziţie 2009” – raport care se bazează pe date din anul calendaristic 2008. Raportul prezentat marţi, 30 iunie, analizează stadiul dezvoltării democratice în 29 de ţări din Europa centrală şi de de est, Balcani şi Asia Centrală şi constată un declin îngrijorător în toată regiunea.
Republica Moldova se plasează în şirul ţărilor cu regim autoritar semi-consolidat şi notifică nivelul de democraţie cu 5,07 puncte, nota cea mai proastă acordată Moldovei în ultimul deceniu. Tot în această categorie se găseşte Kosovo şi Armenia.
Scorul democraţiei pentru Moldova reiese din punctajul scăzut pentru domeniile „independenţa mass media” şi „procese electorale”. Situaţia stagnează în domenii precum „democraţia locală”, „independenţa justiţiei” şi „combaterea corupţiei”.
Cel mai bun scor al democraţiei, 4,25 puncte, Republica Moldova l-a înregistrat în 1999-2000. Începând cu 2001, ţara a regresat constant în materie de democraţie.
Totodată, Freedom House îşi exprimă îngrijorarea faţă de declinul înregistrat de procesul de democratizare în ţările central şi est-europene membre în Uniunea Europenă (UE). Excepţie face doar Polonia. În toate aceste ţări,dar mai ales în România şi Bulgaria, se constată stagnarea reformelor. România şi Bulgaria sunt şi singurele ţări UE considerate “semi –democraţii” de Freedom House.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE