Eroii căzuți în luptele de pe Nistru din anul 1992 au fost comemorați în cadrul unei ceremonii ce s-a desfășurat la Complexul Memorial „Eternitate”. Președintele Republicii Moldova, comandantul suprem al Forțelor Armate, Maia Sandu, a ținut un discurs la mitingul de comemorare, la care s-au reunit zeci de veterani ai conflictului armat de pe Nistru, polițiști, militari, salvatori, oameni care și-au pierdut rudele apropiate în acest război.
Maia Sandu a menționat în discursul său că războiul din 1992 este o rană adâncă în societatea noastră pe care nici trecerea timpului nu o poate vindeca.
Șefa statului a adus un omagiu eroilor căzuți și a dat asigurări că autoritățile de la Chișinău nu vor admite repetarea acestei tragedii.
„În fiecare an, începutul de primăvară în țara noastră este umbrit de amintirea dureroasă a unui conflict armat cumplit ce a curmat sute de vieți și a frânt alte mii de destine. Azi, de Ziua Memoriei și Recunoștinței vorbim de cei răniți și schilodiți, de copiii care au rămas orfani, de văduvele, care și-au pierdut soții, sau de părinții care au fost nevoiți să își înmormânteze fii care s-au sacrificat pentru Patria noastră - Republica Moldova. Ne închinăm în fața eroilor acelor zile și săptămâni, în care liniștea și buna înțelegere de pe meleagurile noastre au fost zdruncinate de zgomotul asurzitor al gloanțelor și al obuzelor. Se spune că timpul vindecă rănile, dar societatea noastră poartă o rană adâncă pe care simpla trecere a timpului nu o poate vindeca.
Păstrând memoria luptelor de la Nistru din anul 1992, ne asumăm solemn să nu admitem niciodată repetarea acelei tragedii. Și dacă mai există forțe care încearcă în continuare să sădească neîncredere și discordie între noi, vă spun clar și răspicat: Nu vor reuși nici acum nici pe viitor.
Oamenii de cele două maluri ale Nistrului nu au ce împărți indiferent că trăiesc la Chișinău sau Tiraspol, la Bălți sau Tighina, la Comrat sau Taraclia, oamenii din Moldova prețuiesc mai mult decât oricând pacea și libertatea.
Le mulțumesc tuturor acelora care se asigură că azi în țara noastră este ordine și liniște. Suntem recunoscători fiecărui polițist, carabinier, salvator, pompier, fiecărui militar, general, colonel, maior, căpitan, locotenent, plutonier, sergent, caporal sau soldat pentru dragostea de neam, pentru sacrificii și pentru că veghează la siguranța noastră a tuturor. De când războiul bântuie în țara vecină Ucraina, chiar la granița noastră, efortul vostru este cu atât mai prețios”, a spus Maia Sandu
Independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova a fost apărată în 1992 de peste 25.000 de ostași, polițiști, voluntari. 321 de eroi au căzut pe câmpul de luptă.