Directorul Moldova Gaz, Alexandr Gusev, s-a arătat nemulțumit de majorările ANRE, menționând că nu sunt în avantajul companiei. El a subliniat că pierderile care au fost acumulate de la începutul lunii aprilie sunt mult mai mari mari, dar acestea nu sunt incluse în prețul actualizat. Moldova Gaz nu exclude ca după publicarea în Monitorul Oficial a acestei decizii luată de ANRE, s-o atace în judecată.
ANRE a hotărât vineri, 14 mai că vom plăti cu 506 lei mai mult pentru o mie de metri cubi de gaz, adică cu 14,1 % mai mult decât până acum. Astfel, pentru consumul de până la 30 de metri cubi de gaz pe lună, populația va achita cu 15,2 %, iar cei care consumă peste 30 de metri cub de gaz, vor plăti cu 13, 6% mai mult.
Majorarea de preț a gazului a provocat și majorarea tarifului pentru căldură. Cei care consumă energie termică de la Termocom, vor plăti cu 122 de lei mai mult decât pănă acum, iar cei de la CET Nord – cu 125 de lei mai mult. Totodată, s-a majorat cu circa 16 % și tariful la energia electrică produsă de centralele electrice cu termoficare.
Directorul General ANRE, Victor Parlicov a menționat că până în primul trimestru al anului 2011 nu va fi pusă problema majorării acestor tarife. Totodată, el a specificat că, în prezent, se face o analiză economică a companiei Moldova-Gaz, pentru a analiza situația reală a acesteia. Rezultatele analizei urmează să fie publicate săptămâna viitoare.
Deputatul din partea PLDM, Simion Furdui, a optat împotriva majorării acestor tarife, menționând că cel mai greu va fi toamna, când va începe activitatea sectorul industrial. Această decizie va afecta mulți agenți economici, iar oamenii vor pierde locuri de muncă. Totodată, va scădea competitivitatea produselor moldovenești peste hotare, și se vor micșora exporturile.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE