Moldova a fost condamnată la CEDO în cauza Valeriu Boboc, ucis în timpul protestelor din 7 aprilie 2009 - Statul va plăti familiei aproape 60 de mii de euro.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a pronunțat astăzi, 7 iunie, Hotărârea în cazul lui Valeriu Boboc, tânărul ucis de un fost polițist în cadrul protestelor din 7 aprilie 2009, informează portalul „Juriştii pentru Drepturile Omului”. Astfel, Republica Moldova este obligată să acorde reclamanților suma de 50,000 Euro cu titlu de prejudiciu moral și suma de 7,000 Euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Reclamanții în această cauză sunt Ala Boboc, Victor Boboc și Natalia Romanciuc, născuți în 1963, 1959 și 1987, din Bubuieci și Chișinău.

Cauza vizează bătaia până la moarte a feciorului/soțului reclamanților de către poliție în cadrul protestelor în masă ce au avut loc în centrul Chișinăului în aprilie 2009, de asemenea și modul în care maltratarea și decesul acestuia au fost ulterior investigate.

Invocând articolul 2, dreptul la viață, și articolul 3, interzicerea torturii și a tratamentului inuman și degradant din Convenție, reclamanții s-au plâns că el a fost ucis de către poliție, și că investigația decesului acestuia nu a fost eficientă.

Curtea a constatat violarea Articolului 2, dreptul la viață, din Convenție, sub aspect material și procedural, bătaia până la moarte a feciorului/soțului reclamanților de către poliție, utilizarea forței de către poliție nu era absolut necesară și lipsa unei investigații eficiente.

Curtea a acordat reclamanților suma de 50,000 Euro cu titlu de prejudiciu moral și suma de 7,000 Euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

În fața Curții reclamanții au fost reprezentați de V.Pleșca, avocat din Chișinău.

Dosarul tânărului Valeriu Boboc a ajuns la CtEDO în vara lui 2016, după ce ani la rând a fost examinat în instanţele naţionale.

Un singur poliţist a fost tras la răspundere în acest dosar. E vorba de Ion Perju, condamnat la zece ani de închisoare cu executare. În 2009 era inspector al Poliţiei Criminale şi a fost acuzat că i-ar fi aplicat lovitura fatală lui Valeriu Boboc. Nu a ajuns însă după gratii. Astăzi este dat în căutare internaţională după ce, în 2015, cu puţin timp înainte de pronunţarea verdictului în instanţa de apel, a dispărut din sala de judecată şi a părăsit teritoriul Republicii Moldova fără să fie oprit la hotar.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE