Deputaţii au adoptat marţi, 15 decembrie, în prima lectură un pachet de modificări şi completări la legislaţia bugetar-fiscală, menite să stimuleze activitatea agenţilor economici şi să sporească veniturile bugetare.
Astfel, modificările propuse prevăd extinderea cu 5 ani a termenului de neimpozitare a venitului sub formă de dobânzi obţinut de persoanele fizice şi juridice de la depozite bancare, valori mobiliare corporative. Totodată, se prevede majorarea cotei impozitului pe venitul obţinut din câştigurile de la jocurile de noroc de către persoane fizice, de la 10% la 18%.
Un alt bloc de propuneri vizează majorarea cotelor accizelor la bere (cu 25%), la ţigările cu filtru (de 4 ori – componenta ad valorem), la benzină şi derivatele acesteia (cu 50%), la parfumuri şi apă de toaletă, la articolele de bijuterie (de 3 ori), la autoturismele de lux (de 2 ori) şi care nu sunt de lux (în mod diferenţiat în funcţie de tipul combustibilului), cât şi introducerea accizelor la articolele de cristal (de 55%), fapt ce va permite acumularea de noi surse financiare la buget, precum şi indexarea fiscală a cotelor accizelor la producţia vinicolă, băuturile alcoolice tari şi băuturile slab alcoolice, aparataj electronic (cu 3,1% - componenta în sumă fixă).
De rând cu aceasta, se prevede extinderea accizelor la articolele de bijuterie care se realizează în întreprinderi comerciale şi lombarduri şi nu dispun de documente justificative ce confirmă achitarea accizelor. Această măsură va permite stoparea legalizării articolelor din metale preţioase.
De asemenea, se preconizează introducerea accizelor la mărfurile supuse accizelor procurate în baza contractului de leasing internaţional, de rând cu achitarea TVA şi taxei vamale pe măsura plăţii ratelor de leasing.
Un alt bloc de măsuri vizează taxele locale. La acest compartiment se preconizează dublarea cotei maxime a taxei pentru amenajarea teritoriului şi majorarea cu 50% a taxei pentru unităţile comerciale şi de prestări servicii de deservire socială, întru realizarea măsurilor de politică fiscală pentru anul 2010 în mun. Bălţi şi Chişinău.
Totodată, se propune impozitarea bunurilor imobiliare la valoarea de piaţă, cum ar fi garajele şi terenurile pe care acestea sunt amplasate; loturile întovărăşirilor pomicole cu sau fără construcţiile amplasate pe ele ale persoanelor fizice şi bunurile imobiliare cu destinaţie comercială şi industrială ale persoanelor juridice. În acest context, calcularea impozitului pe bunurile imobiliare de la gradul de finisare a construcţiei acestor bunuri de 50% şi excluderea coeficienţilor de majorare a cotei impozitului pe bunurile imobiliare.
Printre alte măsuri se numără majorarea cotelor taxelor rutiere la autoturismele înmatriculate în Republica Moldova, cu stabilirea cotelor taxei prin distribuirea proporţională a influenţei asupra infrastructurii rutiere, şi majorarea suplimentară a taxei cu 30% pentru cele care consumă diesel, dublarea cuantumului taxei de licenţă pentru activitatea în domeniul jocurilor de noroc, implementarea preţului minim de comercializare a băuturilor alcoolice tari în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, dublarea taxei lunare pentru patentа de întreprinzător şi alte modificări.
De menţionat că propunerile privind majorarea accizelor la ţigările cu filtru vor suferi modificări până la lectura a doua. De asemenea, urmează a fi discutată şi introducerea cotei reduse a TVA de 8% la producţia agricolă primară în schimbul cotei standard a TVA de 20%.