Minoritățile naționale din Republica Moldova pot învăța limba română gratuit. Un program de instruire a acestora a fost lansat astăzi de Asociația Națională a Trainerilor Europeni din Moldova, comunică Politik.md.
Peste 450 de alolingvi adulţi din ţara noastră învaţă, începând din această lună, în cadrul programului sus-menţionat, limba română.
”Deşi peste 5000 de alolingvi au beneficat deja de acest program, an de an, solicitările din partea doritorilor de a se înscrie la cursurile de limba română depăşesc cifra de 3000, care nici măcar nu reflectă situaţia în întregime. Concomitent, alte 150 de persoane din regiunea transnistreană a Republicii Moldova o însuşesc prin intermediul Programului e-learning – www.invat.antem.md”, a declarat Lucia Cucu.
În opinia directorul Oficiului Înaltului Comisar pentru Minoritățile Naționale OSCE de la Haga, Henrik Villadsen programul ANTEM este un exemplu foarte bun de transpunere în practică a principiului legat de respectul pentru diversitate. ”E un program pe care OSCE îl sprijină financiar şi va continua să-l susţină”, a specificat oficialul.
La eveniment au fost prezentă și ministra Educaţiei, Corina Fusu care a apreciat ca insuficient nivelul de cunoaștere a limbii române de către minorităților naționale. ”Dacă dorim să abordăm această problemă cu seriozitate, ar trebui să ne gândim la un program complex şi să oferim cursuri de predare a limbii române calitative, dar şi la un preţ accesibil, pentru că salariile în ţara noastră sunt modeste. Mă gândesc şi eu personal la lucrul acesta şi cred că o să venim cu un astfel de proiect”, a declarat presei Corina Fusu.
Pe parcursul noului an de studii, peste 700 de adulţi alolingvi din ţara noastră, angajaţi în sfera bugetară vor urma cursurile gratuite de limba română. Instruirea va organizată de ANTEM, în cadrul Programului de instruire lingvistică pentru minorităţile naţionale, implementat cu sprijinul financiar al Înaltulului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE de la Haga și în parteneriat cu BRI. Totodată, alte aproximativ 200 de persoane învaţă gratuit româna prin intermediul Programului ”Învățăm româna la distanță”, finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului.