Partidele de opoziţie au ignorat minorităţile entice şi au comis o greşeală mare. Aşa a declarat pentru Politik, directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, luni, 13 iulie. Analistul politic crede că partidele de opoziţie ignoră etniile minoritare în această campanie electorală.
“Eu cred că partidele de opoziţie s-au orientat în fond pe segmental românofob. PLDM l-a captat pe Ciubaşenco (n.r.- Dumitru Ciubaşenco, ziarist), dar asta nu este suficient. Este o problemă majoră ignorarea minorităţilor entice. Consider că trebuie discutate detaliile privind acest aspect pentru a afla ce vor minorităţile şi de ce ucrainenii, de exemplu, votează comuniştii”, a precizat Barbăroşie.
De cealaltă parte, membrii partidelor de opoziţie s-au arătat nemulţumiţi de precizările analistului politic şi au respins afirmaţiile acestuia, declarând că platformele electorale cuprind şi aspecte cu referire la minorităţile entice.
“PLDM are în oferta electorală o parte separată pentru relaţiile interetnice, care prevede şi integrarea minorităţilor entice în societate, cu respectarea diversităţii culturale. Domnul Ciubaşenco este acel care vociferează acest mesaj”, a declarat pentru Politik, liderul PLDM, Vlad Filat.
Victor Osipov, responsabil de relaţiile cu publicul din partea Alianţei “Moldova Noastră” (AMN) crede că “modul în care Barbăroşie comentează subiectul este inadecvat şi incorect. Noi n-am făcut programul electoral bazat pe diferenţe interetnice, ci în interesul tuturor cetăţenilor”.
“Eu nu înţeleg de ce a spus Barbăroşie acest lucru. Este o aberaţie. Noi avem un capitol întreg privitor la minorităţile etnice. Într-un stat de drept şi European este imposibil să izolezi etniile minoritare”, a precizat liderul partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE