Victor Parlicov, ministrul Energiei a anunțat că merge luni la Gazprom să discute cu partea rusă dacă va fi sau nu oprit tranzitul de gaz prin Ucraina, iar asta implicit va duce la o criză energetică pentru regiunea transnistreană. Parlicov dă de înțeles că că RM vrea să se asigure că stoparea tranzitului de gaz nu va duce la o criză de energie electrică, așa cum s-a întâmplat în 2022
„Este cel mai important detaliu pe care urmează să-l discutăm cei de la Gazprom, dacă își va onora obligațiile contractuale(…) Data de de 25 noiembrie nu a fost aleasă întâmplător, deoarece mai există posibilitatea rezervărilor lunare de metan, după cele trimestriale au eșuat“, a punctat Parlicov.
Potrivit ministrului, invitația a venit de la Gazprom, în care este scris că vor să discutăm și datoria malului drept de 709 milioane de dolari.
„Noi suntem pregătiți și de scenariul în care gazul rusesc nu va mai veni de la Gazprom, însă cei din stînga Nistrului vor trebui să facă plățile în avans la un tarif cu mult mai mare pe care îl au la ora actuală”, a punctat Parlicov.
Dacă se materializează acest scenariu, potrivit ministrului, va trebui să ne asumăm responsabilitatea pentru regiunea transnistreană, inclusiv cu suportul UE și SUA.
Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.
„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov, notează bani.md
El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.
„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.
Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.
„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.
Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.
„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.
Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.
Parlicov a mai spus că tarifele la gaz nu se vor micșora, iar tendințele denotă că pe bursă revine panica legat de volumele de gaz din partea Federației Ruse inclusiv acest anunț de a stopa tranzitul prin Ucraina
„ Când ANRE a făcut prognozele nimeni nu se aștepta la asemenea prețuri care astăzi sunt peste 500 de dolari. Noi ne-am așteptat la o temperare și la o scădere a prețurilor că cererea de gaze se va potoli, dar, în realitate, pe burse domină panica, mai mulți factori de conjunctură și acestea sunt legate de volumel de gaz din Federația Rusă inclusiv situația cu tranzitul prin Ucraina”, a menționat Parlicov.