Ministrul Energiei, Victor Parlicov anunță un nou termen pentru finalizarea construcția liniei electrice Bălți-Suceava. Este vorba de un interval de timp între anii 2027-2028, iar pentru a grăbi lucrurile Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va oferi un împrumut de 30 de milioane de euro

Un proiect de hotărâre care prevede inițierea negocierilor în acest sens a fost aprobat astăzi de către Guvern. Proiectul prevede construcția liniei electrice aeriene care va interconecta municipiul Bălți și municipiul Suceava, care a ajuns la cea de-a doua fază a lucrărilor. Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, odată cu construcția acestei linii, țara noastră va fi mult mai stabilă din punct de vedere energetic și nu va mai depinde atât de mult de ceea ce se întâmplă în stânga Nistrului sau în Ucraina.

„Deja a fost declanșată procedura de contractare a companiei care va face caietul de sarcini pentru partea noastră, cum ar fi stânga Prutului. Noi în discuții cu partea română am stabilit cam anul 2027-2028 ca termen pentru care și noi și ei ne orientăm să dăm în exploatare această linie”, a declarat Victor Parlicov, notează moldova1.md

Din banii oferiți de BERD vor fi finanțate câteva componente ale proiectului. Este vorba despre construcția liniei electrice de transport Bălți-Suceava, construcția unei stații electrice la Bălți, dar și reabilitarea rețelelor interne de transport al energiei din Republica Moldova.

Amintim că, în 2017, a fost lansat Proiectul „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I", care vizează construcția liniei electrice de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE