Ministrul Energie Victor Parlicov dă de înțeles că o ieftenire a tarifului la gaz nu va avea loc în această iarnă. Micșorarea tarifului la gaz nu va fi posibilă întrucât în stocuri mai sunt volume care au fost procurate la un preț înalt, în plus sunt incluse în tarif și devierile financiare ale Moldovagaz. Tariful pentru gazele naturale ar putea să scadă, abia, anul viitor, întrucât se atestă o scădere a prețurilor de achiziție pe piață. Victor Parlicov a declarat că suntem aprovizionați cu gaze naturale pentru toată perioada rece a anului și probleme în acest sens nu avem. În partea ce ține de tarife, ministrul spune că s-au înregistrat tarife mari anterior din cauza că acestea nu au fost ajustate la timp în ultimii doi ani, iar aici sunt luate în calcul și devierile tarifare. Potrivit lui Parlicov, consumatorii nu vor mai avea, însă, de plătit atât de mult pe viitor.

„Au fost și gaze care au rămas de anul trecut, care au fost la un preț mai înalt, și din cauza aceasta prețul, acum, nu putem să ne permitem să-l dăm repede jos, dar și piețele internaționale continuă să meargă în jos și eu cred că în anul care vine, nu promit că, din ianuarie sau februarie, dar în anul care vine, tendința de prețuri merge în jos, respectiv tarifele ulterior vor merge în jos”, a spus ministrul Energiei.

O problemă rămâne performanța energetică a clădirilor. Parlicov susține că în Republica Moldova se cheltuie de două mai multă energie pentru întreținerea lor decât în Uniunea Europeană. Pentru a reduce acest volum, autoritățile și-au trasat obiectivul să facă îmbunătățiri la acest capitol.

„În loc să facem populism tarifar, în loc să povestim despre gaz de 10 lei și despre tot felul de fantasmagorii, trebuie să ne focusăm la reducerea facturilor, datorită reducerii consumului, pentru a îmbunătăți performanța energetică, eficiența utilizării energiei”, a subliniat Victor Parlicov.

Recent, Guvernul a aprobat transformarea Agenției pentru Eficiență Energetică în Centrul Național pentru Energie Durabilă. Astfel, instituția urmează să efectueze audituri energetice pentru a implementa măsuri de eficiență energetică. În acest sens, deja au fost selectate 25 de blocuri de apartamente. Astfel, urmează să fie oferite finanțări pentru măsuri de reducere a pierderilor de energie în locuințe.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE