Ministrul în exercițiu al Justiției, Vladimir Cebotari, a menționat astăzi că, deocamdată nu există temeiuri legale pentru declararea nulității contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău, anunță Politik.md.
După ce au fost consultați un șir de experți, ministrul în exercițiu spune că până în prezent, concesionarul și-a respectat o parte din angajament și a investit în infrastructura Aeroportului mai mult de 46 milioane de euro, deși au fost depistate și restanţe.
„Raportul comisiei de evaluare este confidențial, deoarece am identficat un șir de puncte vulnerabile pentru Guvern. La ziua de astăzi, concesionarul a efectuat investiții cu o diferită sursă de proveniență a banilor. S-a constatat că un șir de componente nu au fost finalizate, dar există o perioadă de remediere, în care concesionarul se obligă să remedieze devierile.
Dar temeiuri legale pentru declararea nulității contractului nu-s”, a declarat Vladimir Cebotari, în cadrul unei conferințe de presă.
Interesant este faptul că actualul ministru în exercițiu a spus că sursele de bani investite sunt conforme, asta deși anterior CNA informa că mai multe surse de bani luate în mod fraudulos se regăsesc la Aeroport. „Inspecția financiară a evaluat resursele proveniente și s-a constatat că investițiile au fost declarate conforme. Sunt unele investiții parvenite din exterior, iar o altă parte - din activitatea sa comercială (n.r. a companiei).
Guvernul ar trebui să aprobe o politică de tarife, spre exemplu să evalueze suplimentar valoarea reală a devizului de cheltuieli și să identifice resursele de investiții a fiecărei componente. Noi am făcut astfel de evaluări, dar avem nevoie de o evaluare finală”, a menționat Vladimir Cebotari.
În același timp, concesionarului, companiei Avia Invest, îi va oferit un termen de remediere a disputei, timp în care va fi obligat să se conformeze termenelor stabilite în contractul de concesionare. Altfel, R. Moldova riscă să fie atrasă în acțiuni judiciare internaționale.
Printre neregulile depistate este întârzierea dării în exploatare a două construcții. Este vorba despre parcarea auto și zonele de intrare/ieșire din clădirea Aeroportului. „Concesionarul trebuia să dea deja în exploatare acele două construcții, dar ele acum se află încă în stadiul de finalizare. Atunci, când nu se vor respecta obligațiunile, vor apărea temeiuri de reziliere pentru neonorarea contractului de concesiune. Dar mai vorbim și despre construcții destul de mari, precum pistele de decolare, sistemele de iluminare și altele”, a mai spus oficialul.
El a subliniat că raportul Comisiei a fost aprobat de către reprezentanţii tuturor instituțiilor membre ale Grupului de lucru, inclusiv: Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei, Ministerul Justiției, Serviciul Vamal, Poliţia de Frontieră, Inspecția de stat în Constructii, Inspecția Financiară, CNA, SIS şi alte instituții.