În perioada 19-21 iunie curent, viceprim-ministrul Vladimir Bolea a întreprins o vizită de lucru la Bruxelles, unde a purtat discuții cu Janusz Wojciechovski, Comisarul European pentru Agricultură, cu Mihail Dumitru, director general adjunct DG AGRI, cu Elisabeth Werner, secretar general adjunct al Comisiei Europene și cu Gert Jan Koopman, directorul general DG NEAR.

Într-un comunicat emis presei astăzi, 22 iunie, se menționează că Vladimir Bolea a comunicat oficialilor europeni despre situația catastrofală în care s-a pomenit sectorul agricol „și a prezentat cifre, constatări și propuneri de acțiune privind atenuarea impactului economic al războiului din Ucraina asupra agricultorilor din țara noastră”.

„Un alt subiect abordat de vicepremier s-a referit la includerea Republicii Moldova în platforma creată de Comisia Europeană de gestionare a crizei cerealelor, alături de cele 5 state (Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia). Scopul platformei este de a coordona și optimiza tranzitul și importul cerealelor din Ucraina. Oficialii europeni au declarat că vor analiza și vor informa despre posibilitatea de a include Republica Moldova în acest format de cooperare. Totodată, Comisia Europeană va studia calculele oferite de Republica Moldova pentru stabilirea gradului de afectare a agricultorilor moldoveni urmare a războiului din Ucraina. În baza analizelor, vor fi examinate soluțiile de sprijin pentru sectorul agricol din țara noastră”, anunță MAIA.

Negocierile de miercuri seara, 21 iunie, de la Guvern cu fermierii au eșuat, iar astăzi agricultorii se întâlnesc cu președintele Maia Sandu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE