Din cele 34 de raioane plus municipiul Chișinău, doar în șapte consilii raionale șefii direcțiilor de învățământ vor rămâne în funcții. Este vorba de Taraclia, Călărași, Florești, Criuleni, Fălești, Strășeni și Leova, potrivit datelor Ministerului Educației. Șeful direcției juridice din cadrul ministerului, Rodica Brăguța, spune că, doar, cele șapte consiliile raionale au organizat concursuri pentru funcțiile de șefi de direcție de învățământ și au angajat câștigătorii pe un termen de 4 ani, așa cum prevede Codul Educației, notează Europa Liberă. org

În celelalte raioane și municipii, șefii de direcții educației fie au fost numiți fără concurs, fie au fost angajați pe o perioadă nedeterminată și urmează să fie concediați. În decurs de jumătate de an, urmează să fie organizate concursuri pentru funcțiile care vor rămâne vacante.

„Sperăm mult ca aceste concursuri să nu fie tergiversate, sperăm să se mobilizeze consiliile raionale și municipale. Pe durata desfășurării concursurilor, ministerul va numi șefi interimari”, a spus Rodica Brăguța.

Reprezentantul ministerului Educației susține că, în cazul în care unii funcționari vor contesta demisiile în instanță, juriștii ministerului vor face referire la Codul Educației.

„Credem că nu vom avea probleme din punctul de vedere al temeiului încetării raporturilor de muncă, suntem asigurați cu o normă legală, care vine să îi pună în situație de egalitate pe toți șefii de direcție. Noi cerem să fie respectată legea și să fie emise în termen, de către consiliile raionale și municipale, ordinele de demisie”, a spus șeful direcției juridice de la ministerul de resort

Mai mulți șefi de direcții de educație din raioane spun că în cazul dat există neconcordanțe între actele normative, implicit între prevederile Codului Educației și legea privind statutul funcționarului public, iar decizia ministerului este eminamente una politică

Acum două zile, Ministerul Educației a emis o circulară prin care a solicitat consiliilor raionale și municipale să înceteze contractele cu șefii direcțiilor educație care se află în funcție contrar prevederilor Codului Educației.

„Prevederile privind angajarea prin concurs pentru un mandat de 4 ani a șefilor direcțiilor de învățământ datează din 2014, când a fost adoptat Codul Educației. În prezent, ministerul nu face altceva decât să implementeze aceste prevederi și să se asigure că legea este egală pentru toți”, a explicat ministrul Educației, Dan Perciun.

Pe 26 ianuarie expiră termenul de 45 de zile după care, potrivit hotărârii Curții Constituționale, urmează să fie demiși șefii de direcție care nu au fost numiți conform Codului Educației.

Articolul 48 (4) din Codul Educației spune că: Conducătorul organului local de specialitate în domeniul învățământului este desemnat prin concurs, organizat în baza regulamentului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării, și numit în funcție, pentru un termen de 4 ani, prin decizia autorității administrației publice locale de nivelul al doilea. Una și aceeași persoană nu poate deține funcția de conducător al organului local de specialitate în domeniul învățământului mai mult de 8 ani, indiferent de întreruperile din activitate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE