În baza rapoartelor Direcţiilor raionale/municipale învăţămînt, tineret şi sport (DRÎTS), ministerul a întocmit primul raport trimestrial (pentru perioada martie-mai 2013) asupra cazurilor de abuz şi neglijare a copilului. Angajaţii din sector au identificat în această perioadă 3714 cazuri de violenţă faţă de copii, inclusiv 1448 de cazuri de abuz fizic, 1460 de cazuri de abuz psihologic, 18 cazuri de abuz sexual, 666 de cazuri de neglijare, 122 de cazuri de exploatare prin muncă. Din numărul total, 211 cazuri grave suspecte de abuz au fost referite de către angajaţii din sector autorităţilor tutelare de nivelul I şi II, poliţiei, Inspecţiei Muncii.
Potrivit ministrului Educaţiei, Maia Sandu, cele mai multe cazuri de violenţă – circa 1050 –  au fost sesizate de elevi, aceştia fiind urmaţi de cadrele didactice, care au semnalat 1043 de cazuri. Părinţii şi personalul non-didactic au raportat, respectiv 317 şi 310 cazuri, arată datele raportului.
Ministrul Educaţiei a mai declarat că în instituţii au fost identificate şi raportate, în mare parte, cazurile de abuz fizic şi emoţional din partea elevilor, iar cazurile de neglijare severă, abuz sexual şi exploatare prin muncă, precum şi cazurile de abuz din partea adulţilor, inclusiv din partea angajaţilor din sistem au fost mai puţin raportate organelor cu atribuţii în domeniu.
În perioada imediat următoare, Ministerul Educaţiei îşi propune să contribuie, împreună cu celelalte ministere, la adoptarea de către Guvern a Mecanismului intersectorial de cooperare pentru asistenţa şi monitorizarea copiilor victime şi potenţiale victime ale abuzului, neglijării, exploatării şi traficului, la consolidarea capacităţilor ministerului şi direcţiilor raionale de învăţămînt pentru monitorizarea aplicării Procedurii în sector, precum şi la formarea cadrelor didactice în domeniul organizării activităţilor de prevenire cu elevii şi cu părinţii/îngrijitorii copiilor.
Amintim că, procedura de organizare instituţională şi de intervenţie a lucrătorilor instituţiilor de învăţămînt în cazurile de abuz, neglijare, exploatare, trafic al copilului a fost aprobată prin ordinul Ministerului Educaţiei la 22 februarie curent. După jumătate de an de la aplicarea Procedurii au fost desemnaţi coordonatorii acţiunilor de prevenire a violenţei la nivel raional/municipal şi la nivelul fiecărei instituţii de învăţămînt preuniversitar.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE