1. Lumea vă cunoaşte mai mult în postura de politician decât în cea de avocat. În care dintre ele vă simţiţi mai confortabil?
Desigur că în calitate de avocat mă simt cel mai bine, pentru că această profesie are un orar exact de lucru. Funcția de avocat este o funcție cu adevărat liberală, dacă dorești poți să răspunzi de un dosar dacă nu poți să nu o faci, în dependență de necesități și de timp. Funcția politică este mult mai obositoare, mai grea. Cred că este mult mai bine să fii avocat decât politician. Totuși am dat întâietate politicii, deoarece sunt unul din fondatorii mișcării liberal naționale și nu pot fi indiferent de ceea ce se întâmplă la noi. Este adevărat mai mult timp îi dedic politicii, dar vreau să spun că prin anii când am început să fac politică, anii 1980 era un pic diferit. Atunci am început câteva lucruri foarte bune și dacă ele ar fi fost realizate, azi, lumea ar avea un trai mai decent, poate chiar eram deja în Uniunea Europeană. Sunt multe lucruri pentru care am rămas în politică, dar cel mai important că nu avem încă libertatea omului și nici libertatea statului, acestea fiind cele două obiective principale pentru care lupt în continuare.
2. Cum credeți există riscul ca alegerile anticipate din vara aceasta să fie eşuate?
Nu. Întrucât a fost modificat pragul electoral de la 50+1 la o treime și în caz că nu se prezintă o treime din persoane la urnele de vot deja nu mai contează. Pentru că peste două săptămâni oricum vor fi din nou alegeri și atunci va fi verdictul final. Dar eu sunt convins că vor fi mult mai multe persoane interesate să voteze acum la alegerile anticipate pentru că va fi o luptă între comunism și anticomunism. După alegerile din 5 aprilie mulți au înțeles că este posibil să debarcăm guvernarea comunistă și să construim o viață nouă, democratică. Cu atât mai mult, comuniștii au ales această zi de miercuri pentru alegeri parlamentare ca să nu poată merge lumea de peste hotare la vot. Noi am cerut condiții pentru ca toți cetățenii să poată merge la vot, dar guvernanții au făcut așa ca nici cei care au participat pe data de 5 aprilie să nu poată merge la vot.
3. Care ar fi pașii pe care i-ați recomanda guvernanților în dezvoltarea economică a țării?
Există o normă bine cunoscută în toată lumea, economia nu se dezvoltă atunci când este dirijată de stat, când are legi, neconcurențiale. Noi avem nevoie de o economie liberă și de o legislație care să stimuleze economia de piață și atunci economia rezolvă toate problemele. Nu pot spune că legislația în vigoare este proastă, ea trebuie doar ajustată la o legislație europeană. Dar problema este în metoda de dirijare a acestei economii a partidului de guvernământ, monopol, distrugerea business-ului mic și mijlociu, strangularea oamenilor de afaceri. În primul rând, trebuie îmbunătățit climatul investituțional pentru investitorii străini și de adoptat o legislație stabilă prin care orice cetățean de la noi sau cei care vin să fie în siguranță că au o stabilitate legislativă, cel puțin pentru 10 ani. Aceasta este problema noastră, trebuie modificată legislația fiscală.
4. Cum percepeți situația politică din Republica Moldova?
Politica în țara naostră este ca un televizor defectat, unde cetățenii merg la vot fără ca să fie informați. Cât am vorbi noi, politicienii din opoziție, lumea nu ne cunoaște. Politica înseamnă condiții egale pentru fiecare partid, indiferent cine se află la guvernare. Pentru unii politica înseamnă a acumula putere, eu asemuiez politica cu ceea ce este prevăzut în constituție, pentru că un partid politic are doar o singură misiune să realizeze doleanțele poporului. Dacă un partid folosește politica de partid în interesul unor persoane înseamnă că aceasta nu e politică. Eu consider că politica este obținerea unei funcții publice de a lucra în folosul localității, cetățeanului, societății. Un politician trebuie să trăiască pentru cetățean.
5. Dacă R. Moldova ar avea un președinte jurnalist ar fi bine sau nu, credeți că ar fi prea multă democrație?
Da, ce presă liberă am avea noi. Cred că ar avea de câștigat mult statul nostru dacă ar fi un jurnalist președinte. Nu poate un om care a învățat meseria de a lucra pentru cetățeni să facă ceva în detrimentul lui. Prea multă democrație nu cred că este în țara noastră, pentru că noi, încă, nici nu avem democrație. Ce înseamnă democrația? Este atunci când orice om se simte liber, are o stabilitate politică, economică, se poate exprima liber oriunde, la orice post de radio, TV sau ziar. Democrația este acolo unde statul nu se implică.
6. Aţi cerut în repetate rânduri dreptul la replică la televiziunea publică Moldova1, iar administraţia companiei tot de atâtea ori vă refuză. Care ar fi o altă soluţie pentru a rezolva această problemă?
Debarcarea guvernării comuniste și concedierea directorului de la TV și să-i dăm o lecție poate să răspundă pentru acest fapt. Consider că este o încălcare, nu știu, administrativă sau penală, dar directorul de televiziune, cred, că face abuz în serviciu, întrucât este obligat să creeze condiții pentru ca televiziunea să funcționeze în mod democrat și liber, în numele cetățeanului, dar nu a partidului care este la guvernare.
7. Domnule Ghimpu, v-ar fi frică să începeți totul de la zero, trezindu-vă într-o zi fără nimic?
Nu. De la zero asta înseamnă a reveni la copilăria mea, acasă la Colonița unde este aer curat. Niciodată n-am avut frica de a pierde ceva, tot timpul am fost convins că pot obține ceea de ce am nevoie. De obicei, nu am pretenții mari, nu vreau avioane, funcții înalte, nu este acesta sensul vieții pentru mine. Poate chiar mi-aș schimba și profesia pentru că mi-ar fi plăcut să devin actor.
8. Care erau visele Dvs. de copil? Cât de mult seamănă ele cu ceea ce ați realizat până în prezent?
Visul meu din copilărie era să devin medic pentru că mama era mereu bolnavă și eu tot spuneam să cresc cât mai repede mare să devin medic pentru a o ajuta să fie sănătoasă. Apoi, mai târziu după ce am absolvit liceul Gherghe Asachi, îmi doream să merg la facultatea de actorie. Însă, fratele meu m-a convins că nu trebuie să îmbrățișez această profesie și, cred, că a avut dreptate pentru că actoria nu are o piață mare unde să se dezvolte.
9. Ce calități v-au ajutat cel mai mult în viață?
Întotdeauna am știut că poți obține ceva doar dacă muncești foarte mult și orice lucru început trebuie să-l duci cu bine până la sfârșit, dar aceasta înseamnă muncă și caracter. Am știut că nu trebuie să te bucuri doar la moment fiindcă viața nu este construită pentru un an, o lună, este o viață de om și atunci dacă încerci să trăiești viața prin bucuria unei zile, atunci te poate ocoli această viață. Ceea ce am ajuns eu astăzi este datorită faptului că am știut să fiu și dur și bun, sunt și sincer și mai puțin sincer. Cred că sinceritatea m-a menținut pe arena politică. Precum și punctualitatea, consider că orice om în activitatea sa trebuie să fie punctual, dur în cerințe, dar să nu depășească limita. Cred că cel mai important este să trăiești pentru alții și atunci trăiești și tu bine împreună cu ei, dar dacă trăiești doar pentru tine nici nu poți spune că e viață, este un mod de viață care nu-ți dă nimic.
10. Domnule Ghimpu, deseori mergeţi la teatru sau la film, dacă nu de ce?
La film nu-mi amintesc când am fost ultima oară ca și toată lumea acum, cred, doar la televizor mai privesc câte o dată. La teatru am mers foarte des până în anul 2007, când am venit în politică mai activ, de atunci merg mai rar, dar sper că după alegeri voi reveni și eu la o viață personală. Până atunci mergeam foarte des, orice spectacol în premieră îl vedeam, îmi place mult să merg la teatru pentru că este o atmosferă de relaxare.
11. Aveți o personalitate istorică ce vă marchează sau vă servește drept exemplu?
Persoanele care au avut caracter M. Eminescu, Ștefan Cel Mare, pentru că întotdeauna câștigă cel care are caracter, adică să nu ai frica de a începe un lucru și să nu termini lucrul în dependență de părerea cuiva. Important să nu te dai influențat, dacă ești infleunțat înseamnă cu nu mai ai caracterul tău, faci lucrul altuia, dar nu al tău. Ion și Doina Aldea Teodorovici, fratele meu Gheorghe Ghimpu care a murit pe câmpul politic.