Examinarea dosarelor candidaţilor la funcția de procuror general a fost amânată. Decizia a fost luată după ce membrii Consiliului Superior al Procurorilor au constatat că lipsesc unele avize din partea CNA, SIS și ANI în privinţa celor care doresc să ocupe acest post. Informațiile ar trebui să ajungă la CSP până săptămâna viitoare, când a fost stabilită o nouă şedinţă a Consiliului.

„ Următoarea etapă este determinarea eligibilităţii candidaţilor în baza dosarului depus, publicarea listei celor care întrunesc condiţiile de participare şi continuarea următoarei etape care este interviul”, spune președintele CSP, Dumitru Obadă, care a mai menționat că, până la mijlocul lunii februarie, candidaţii la funcţia de procuror general ar trebui să susţină interviurile.

În contextul selectării unui nou Procuror General, Parlamentul a intervenit în legea cu privire la procuratură prin care a propus schimbarea modalității de selectare a PG din procedura de punctaj la cea de vot de către CSP. Proiectul a fost pus însă pe stop de Legislativ pe motiv că Guvernul a avut o altă viziune și anume a solicitat fortificarea procedurii de selectare a PG atât prin acordarea punctajului cât și confirmarea prin vot. Și membrii procurori din CSP nu văd cu ochi buni selectarea prin vot a Procurorului General. Ei au emis un aviz negativ la inițiativa legislativă promovată de Parlament.

„CSP a avut discuții pe acest subiect, avem un aviz formulat prin opinia mebrilor procurori ai CSP-lui care nu au susținut această propunere. Așteptăm ce va decide Parlamentul, iar în cazul în care legea va fi modificată, în baza unui consens, ne vom conforma, însă până atunci vom aplica norma în vigoare cea a punctajului” a precizat Dumitru Obadă.

Proiectul de modificare a legii procuraturii, care prevedea selectarea de către CSP, prin vot, a procurorului general, a fost retras de pe ordinea de zi a Parlamentului, în sesiunea extraordinară. Guvernul a propus o soluție de compromis. Ministrul Justiției, Veronica Mihailov spuna că soluția ar fi combinarea procedurii de alegere a procurorului general, prin acordarea unui punctaj și validarea acestuia prin vot. În opinia ministrului, astfel vor fi create toate condițiile necesare pentru alegerea celui mai bun candidat.

Proiectul prin care se propune modificarea procedurii de selectare a candidaților care aspiră la funcția de procuror general a fost criticat, anterior, de societatea civilă.

La concursul pentru funcția de procuror general, lansat în octombrie 2023, s-au înscris șase candidați, a căror dosare urmează să fie examinate de Consiliul Superior al Procurorilor.

Funcția a devenit vacantă după ce, la sfârșitul lunii decembrie 2023, Alexandr Stoianoglo a fost demis prin decret prezidențial. Acesta a fost suspendat din funcție în octombrie 2021, fiind cercetat penal în mai multe dosare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE