Liderul de la Kremlin încearcă să-l facă aliat pentru politica Rusiei în Republica Moldova pe liderul democrat, Marian Lupu, fugit din tabăra comuniştilor. Întrevederea dintre Medvedev şi Lupu nu a trecut neobservată comentatorilor politici de peste Prut şi de la Moscova, la fel şi refuzul primit de Vladimir Voronin.
Analistul Radu Vrabie de la Asociaţia pentru Politică Externă a declarat pentru Imedia că întrevederea dintre Dmitri Medvedev şi Marian Lupu era una previzibilă. În opinia sa, „liderul de la Kremlin trimite un semnal Partidului Comuniştilor că situaţia se schimbă în Republica Moldova, că Rusia este gata să iniţieze relaţii nu doar cu PCRM, ci şi cu alte partide de pe scena politică moldoveană".
„Rusia şi-a schimbat strategia faţă de statele din CSI. Ea deja nu mai mizează pe un singur actor politic pe care să-l susţină până la sfârşit, indiferent dacă pierde sau nu alegerile, ci preferă să lucreze cu actuala conducere. Această nouă strategie este o oportunitate pentru Republica Moldova ca să ridice la un nivel calitativ superior relaţiile cu Rusia", subliniază Vrabie.
Test pentru proeuropeni
Expertul independent Vlad Lupan, citat de Imedia, este de părere că întrevederea Lupu-Medvedev „este un semnal prin care Federaţia Rusă îşi arată susţinerea pe care o oferă Partidului Democrat pentru mesajele pozitive pe care acesta le-a promovat în legătură cu Moscova în campania electorală".
Lupan crede că această întâlnire este, de fapt, una preliminară, în care părţile tatonează terenul, preşedintele Medvedev încercând să vadă cât de sincer este Marin Lupu în ceea ce priveşte relaţiile strategice cu Rusia şi dacă poate să-l susţină în continuare. „Cred că Moscova se gândeşte acum să mai diversifice sprijinul său şi către alte partide, bineînţeles lăsând în rezervă Partidul Comuniştilor pentru a se întoarce la această formaţiune dacă va fi nevoie", a mai spus Vlad Lupan.
Analistul este de părere că „această întrevedere, pe de o parte, este un semn de încurajare pentru Alianţa pentru Integrare Europeană, în sensul în care una dintre componentele sale reuşeşte să atragă atenţia Federaţiei Ruse, iar, pe de altă parte, este şi un test prin care trece PD, AIE în general, în ceea ce priveşte relaţia sa cu Moscova".