Peste 200 de angajați ai Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și ai Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile au protestat astăzi în fața Guvernului. Aceștia au depus și o sesizare prin care au cerut ca Ministerul Sănătății să-și retragă proiectul prin care a propus fuzionarea celor două instituții. Protestul a început cu o conferință de presă la Spitalul „Toma Ciorbă” apoi cele două colective s-au îndreptat spre Guvern.
Angajații celor două spitale au venit cu pancarte în fața clădirii Guvernului. Aceștia au transmis că vor reforme și optimizare, dar nu lichidarea instituțiilor. Mai mulți angajați medicali susțin că sunt confuzi în privința pașilor următori ai autorităților.
„Acest spital este al poporului, trebuie de consultat cu oamenii ce e de făcut și încotro mergem. Nu am avut nicio explicație concretă, da, a fost doamna ministră la spital, dar să vă spun că ne-a zis ceva concret, nu. Da, ne-au spus să nu ne facem griji, că noi rămânem cum am fost, dar în nota informativă e spus clar că trebuie să se formeze grupul de lucru care să se ocupe de transferul pacienților și al personalului”, a spus Victoria Chilaru, asistentă medicală, Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, notează Moldova1.md
„Noi ne exprimăm dezacordul față de proiectul de hotărâre al Guvernului referitor la fuzionarea celor două instituții. Noi n-am fost informați de niciun reprezentant de la Ministerul Sănătății, am fost neglijați total. Noi mai avem o practică cu fuzionarea din anii 2012-2013 cu administrație comună și care a dat greș. Iar autoritățile de atunci au recunoscut și am revenit fiecare la casa lui”, susține Margareta Comendant, medic dermatolog la Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile.
De asemena, angajații celor două spitale au emis și o declarație comună prin care au cerut ca ministerul Sănătății să retragă proiectul în versiunea în care el a fost propus spre aprobare. Medicii se opun fuzionării și nu agrează conceptul unui management comun între cele două instituții, așa cum propune ministerul de resort.
„Fuzionarea propusă nu va soluționa în esență problemele legate de standarde, investiții în infrastructura depășită. Mai mult, Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile nu are niciun minim necesar pe care îl are „Toma Ciorbă” pentru tratarea maladiilor infecțioase, inclusiv datorită faptului că spațiul nu corespunde cerințelor de îngrijire și management al pacienților cu patologii infecțioase specifice”, opinează Mariana Avricenco, șefă de secție la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.
În cadrul unei conferințe de presă, și președintele Federației Sindicale din Sănătate, Aurel Popovici, a criticat intenția Ministerului Sănătății cu privire la fuzionarea celor două spitale.
„Pe parcursul a două zile, am primit sesizări din partea ambelor colective din ambele instituții și este foarte important să știți că aceste sesizări practic au fost semnate de toți angajații din ambele instituții. Ceea ce se întâmplă astăzi este datorat faptului că nu există un dialog între conducători și angajați”, a conchis Aurel Popovici.
Deocamdată, ministrul Ala Nemerenco nu a comentat în spațiul public intenția autorităților de a restructura activitatea celor două spitale de boli infecțioase
Proiectul hotărârii Guvernului privind reorganizarea instituțiilor medicale se află în consultări publice până pe data de 15 decembrie.