Ce îl poate determina pe un consumator de droguri să înfrunte acest viciu? Mai multe persoane care au reuşit să se debaraseze de această dependenţă periculoasă spun că un rol important le revine colegilor.
Denis este un tânăr care a reușit să se debaraseze de acest viciu și le vorbește adolescenților despre riscurile drogurilor. Trecut prin experienţa consumului de stupefiante, Denis le vorbeşte în cunoştinţă de cauză despre viciul care îi poate lăsa fără casă, masă, rude sau prieten, scrie Europa Liberă în pagina de internet.
“Le spun adolescenţilor că drogurile te fac să te simţi bine, însă le vorbesc şi despre consecinţele acestui viciu. Îi conving să nu încerce niciodată droguri, pentru că sigur le va plăcea şi, astfel, îşi vor distruge viaţa lor şi a celor din jur”. Denis spune că prima oară a încercat fumul de iarbă când abia de împlinise vârsta de 14 ani. De la cânepă a trecut apoi la opium. Fireşte că habar nu avea de consecinţe. “Drogurile erau scumpe şi pentru a mi le cumpăra furam de la oricine. Am avut şi probleme cu poliţia, am fost chiar şi judecat. Nu mai aveam moralitate. Nu-mi doream decât droguri. Nu mă interesa cum sufereau rudele mele, pur şi simplu scuipam pe tot”.
Au trecut trei ani de când Denis nu mai consumă droguri. Până a ajuns să fie trecut la categoria de foşti consumatori de droguri, a trecut printr-o perioadă de abstinenţă pe care o numeşte “coşmarul vieţii lui”. “În realitate mi-a fost foarte greu. Am încercat să mă las singur de droguri, însă, nu mi-a reuşit. De fiecare dată reveneam şi continuam să consum droguri”. Denis spune că a reuşit să se debaraseze de acest viciu încurajat fiind de alţi foştii consumatori de droguri. A rezistat şi un curs de reabilitare. “Nu mai consum substanțe narcotice, nu beau şi nu fumez. Încerc să recuperez toţi anii care mi-au fost furaţi de droguri”.
Psihologul Pavel Melnic spune că mulţi dintre consumatorii de droguri care vor să se debaraseze de acest viciu cu greu trec de perioada de abstinenţă, care poate dura până la jumătate de an. “Mulţi nu reuşesc să treacă peste acestă perioadă, pentru că nu au destulă voinţă sau caracter. Îşi fac bagajele şi pleacă înapoi acasă, continuându-şi viaţa de care au vrut să scape”.
Mulţi dintre cei care decid să nu mai consume droguri, totuşi cedează din diverse motive, spune Alexandru Kuraşov, managerul ONG-ului “Viaţa Nouă”, organizaţie care oferă servicii de reabilitare psiho-socială persoanelor dependente de droguri. “Acest lucru poate depinde de calitatea serviciilor care i-au fost oferite sau poate însăşi persoana nu este gata să lase drogurile sau pur şi simplu are o situaţie financiară sau socială grea”.