“Noi nu dorim să fim dascălii Republicii Moldova, ci parteneri care, parcurg împreună cu partenerii lor acelaşi drum către un obiectiv comun”, a declarat noul ambasador al României în Republica Moldova, Marius Lazurca, într-un interviu pentru publicaţia Jurnal Naţional.
În acest sens, Bucureştiul speră că şi în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, în Moldova va exista o guvernare care ar dori să lucreze în tandem cu autorităţile române în vederea integrării europene a celor două state în UE.
Potrivit lui Lazurca relaţiile moldo-române, la un an de la schimbarea guvernării de la Chişinău, cunosc un “dinamism nemaiîntâlnit până acum”. Astfel, “ne aflăm în această logică a integrării europene a Republicii Moldova care trebuie să genereze interconectări între toate sectoarele vieţii publice şi private din Republica Moldova cu spaţiul comunitar”.
În drumul spre integrarea europeană, România poate ajuta Republica Moldova, susţine Lazurcă. “Ponderea politică a României în UE, importanţa României în momentul în care se iau deciziile în Consiliul European nu este neglijabilă... Mai mult, la 15 iunie 2010, după toate probabilităţile, va începe dialogul între Republica Moldova şi UE pentru liberalizarea regimului de vize”.
Referitor la posibilitatea unei noi “configuraţii politice de la Chişinău, care poate fi şi una ostilă României” în cazul alegerilor parlamentare anticipate în R.Moldova, ambasadorul Marius Lazurca s-a exprimat că “într-o oarecare măsură, Republica Moldova poate conta pe sprijinul României atunci când acest sprijin este dorit şi atunci când acest sprijin este solicitat”.