Tratatul cu privire la neproliferarea armelor nucleare (TNP), adoptat de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, la 12 iunie 1968, prevede în art. 9 că „un stat posesor de arme nucleare este statul care a produs şi detonat o armă nucleară sau orice alt dispozitiv nuclear exploziv înainte de 1 ianuarie 1967”. A fost semnat de 189 ţări, printre care câteva statele care deţin arme nucleare. Este vorba despre SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi China - membrii „clubului nuclear”.
India, Israelul şi Pakistanul nu au semnat tratatul ce limitează proliferarea armelor nucleare şi care implică faptul de dezamorsare a arsenalurilor nucleare existente, interzicerea majorării dotărilor nucleare sau utilizarea noilor tehnologii în scopul creării armelor nucleare.
Coreea de Nord a ratificat tratatul cu privire la neproliferarea armelor nucleare, dar s-a retras în anul 2003. În februarie 2005, a declarat despre intenţia de a crea propriile arme balistice şi nucleare. Sfidând presiunile internaţionale privind renunţarea la programul său nuclear, Coreea de Nord la 9 octombrie 2006, a efectuat primul test nuclear. Iar, după ce a confirmat pe data de 25 mai că a desfăşurat al doilea test nuclear şi a lansat tiruri cu rachete, a testat în următoarea zi încă doua rachete cu rază scurtă de acţiune.
Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad insistă asupra unui program nuclear civil. În aprilie 2006, statul iranian a aderat la clubul puterilor nucleare. Iar, în replică la propunerea clubului nuclear privind suspendarea programului său nuclear, liderul iranian susţine că acest proiect urmăreşte scopuri strict pașnice. În aprilie 2009, Iranul a prezentat o nouă ofertă marilor puteri care "va garanta pacea şi justiţia în lume", în condiţiile când marile puteri nucleare acuză Iranul că-şi ascunde ambiţiile militare sub masca ”program nuclear civil”.
Conform datelor Agenţiei Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) pe parcursul anului 2009, va creşte numărul statelor care vor putea produce arme nucleare. „10-20 de țări ar putea deveni puteri nucleare virtuale, capabile să dezvolte arme atomice” a declarat directorul agenţiei, Mohamed ElBaradei, într-un interviu acordat ziarului The Guardian, în luna mai 2009.
"Nu va fi nicio surpriză să apară şi mai multe grupări extremiste care încearcă să obţină arme sau materiale nucleare", a conchis ElBaradei.
Proliferarea armelor de distrugere în masă reprezintă una dintre cele mai grave ameninţări la adresa păcii şi securităţii globale, în condiţiile în care unele state care nu au statut de putere nucleară, dar care posedând tehnologii, sunt capabile să creeze propriul său arsenal nuclear. Unii experţi internaţionali numesc acest grup „ţări nucleare latente”, din care fac parte Argentina, Brazilia, Egipt, Liban etc.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE