Mișcarea Alternativa Națională a depus o nouă sesizare la Curtea Constituțională privind controlul constituționalității noilor prevederi ale Codului Educației. Noua cerere vine după ce Curtea Constituțională a respins la 12 decembrie o sesizare similară depusă la 7 septembrie de către deputatul Gaic Vartanean.

Partidul Mișcarea Alternativa Națională vrea să afle dacă instituirea noului mecanism de desemnare a șefilor direcțiilor de educație din raioane și municipii este legal. MAN susține că prin noua sesizare abordează noi aspecte prin care demonstrează faptul că autoritățile centrale, cu abateri grave de la normele democratice și de la Legea Supremă, încearcă să preia cu forța controlul asupra sistemului educației și asupra instituțiilor de învățământ.

„Am depus o nouă sesizare privind situația din sistemul educației. Subiectul este același, pe care l-am abordat în sesizarea de acum câteva luni. Cu regret, instanța nu a luat în considerare aspectele invocate de noi, însă sunt opinii separate exprimate de doi magistrați. Pe lângă asta, în sesizarea de azi am abordat noi temeiuri și aspecte legate de faptul că autoritățile centrale, partidul de guvernare, încearcă să ia sub control în totalitate sistemul educațional din țară, fiind încălcate un șir de principii și norme juridice”, a declarat parlamentarul.

Consilierul MAN, Andrei Pavaloi, de asemenea, a criticat procedura instituită de ministerul Educației

„Conducerea încearcă prin metode abuzive să preia conducerea în toate organele locale de specialitate. În acest sens, fiind adoptată și o modificare la Codul Educației prin care, într-un termen foarte scurt, după decizia Curții Constituționale din 12 decembrie, urmează să fie eliberați din funcție un număr mare de șefi de direcție din raionale țării, inclusiv din municipiile țării, și să fie numiți interimari de către Ministerul Educației pe o perioadă de 6 luni, iar, ulterior, printr-un regulament care, la fel, este abuziv, lucru demonstrat și prin poziția CALM, prin care 6 persoane din 9, care sunt membri ai comisiei, sunt numiți de Ministerul Educației, urmează să organizeze concursurile de numire a șefilor direcțiilor de educației. Este o ingerință în politica autorităților publice locale”, a declarat Andrei Pavaloi.

Amintim că Parlamentul a aprobat pe 17 august un amendament propus de PAS care prevede că tuturor șefilor de direcție educație din țară care nu au fost numiți conform Codului Educației, li se va înceta de drept mandatul. Până la numirea unui nou șef de direcție conform regulamentului, interimatul pentru aceste funcții va fi asigurat de minister. Deputatul PAS, Eugen Sinchevici, declara anterior, că funcția de șef de direcție de învățământ era una politică și că scopul amendamentului este să motiveze consiliile raionale să organizeze concursuri de angajare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE